Foto: Scanpix
Västernorrland

Linn får skadestånd för bh-skylt

Linn: ”Det var kränkande att använda skylten”
1:29 min

Underklädesföretaget Change måste betala 50 000 kronor i skadestånd till den kvinna i Sundsvall som behövt ha på sig en skylt med sin bh-storlek. Det har Arbetsdomstolen bestämt.

Change ska betala 50 000 kronor i skadestånd till Linn, som tillsammans med facket Handels, stämt företaget. 

Linn är idag nöjd med domen.

– Det är skönt att det kommit en dom som visar att arbetsgivarna inte kan gå hur långt som helst, säger hon till P4 Västernorrland.

Varför var det viktigt att driva ärendet?

– Det är kränkande och diskriminerande att bära skylten, säger Linn.

Hon jobbade på Change från 2010 till 2012 och hon tyckte att det var jobbigt att skylta med storleken på sina bröst, och fick också höra flera diskriminerande kommentarer från kunder och andra.

Hon berättade för sina arbetsledare om det, men fick höra att hon var tvungen att bära skylten. Företaget döms att betala 50 000 kronor i skadestånd.

Så här skriver Arbetsdomstolen i domen:

"Vid en samlad bedömning av vad som har förebringats i denna del finner Arbetsdomstolen visat att bolaget har ställt krav på att XX skulle, i arbetet, bära en namnbricka med uppgift om den egna BH-storleken. Arbetsgivaren har med  andra ord beordrat henne att göra så."

Jaana Pålsson, förste ombudsman hos fackförbundet Handels i Sundsvall, är också nöjd med dagens dom.

– Här har Arbetsdomstolen satt ner sin fot. Det hjälper inte bara vår medlem som vi drivit ärendet åt. Det är en bra markering för alla anställda som jobbar i butik, säger hon.

Pia Schöldström, som är Changes ombud, tror att företaget kommer att plocka bort skyltarna nu.

– De kommer inte vilja ha processer kring det här fler gånger, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".