Feda Hussain fick avslag på sin asylansökan i Sverige och har gått under jorden. Bilden har ingenting med inslaget att göra. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
SUNDSVALL

Feda Hussain gömmer sig för polisen

Feda Hussain: ”Jag törs inte bo i min lägenhet”
1:24 min

Tidigare har vi berättat om 19-åriga Feda Hussain i Sundsvall förföljdes på grund av sin kristna tro i Afghanistan. Han fick avslag på sin asylansökan i Sverige och nu har han gått under jorden, han gömmer sig för polisen.

Han säger att han absolut inte kan återvända till sitt gamla hemland:

– Min situation är jättedålig, jag har ingen plats, och jag bor här och där. Jag gick till Migrationsverket och de sade att de har lämnat alla mina papper till polisen. Nu törs jag inte bo i min lägenhet för att jag är att polisen ska utvisa mig till Afghanistan. Där väntar döden på mig, det vet jag, säger Feda Hussain

Han vill inte berätta var någonstans han finns och träffa oss för en intervju ansikte mot ansikte.

– Förlåt, jag är ledsen. Jag kan inte berätta för dig var jag bor, kanske polisen kommer hit, säger Feda Hussain.

Migrationsverket ger Feda Hussain 1300 kronor och det räcker inte till mat. På dagarna sitter han inne och han berättar att han mår väldigt dåligt av situationen.

--Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har berättat allt frö Migrationsverket men dom tror inte på mig. Jag har kontakt med asylkommitten i Sundsvall och dom gör så mycket dom kan. Jag kan inte sova och jag är mycket stressad och känner panik hela tiden, säger Feda Hussain

Enligt Lotta Meurling på asylkommitten i Sundsvall finns det tillräckligt med stöd i utlänningslagen för att människor som har en övertygelse som inte är tillåten i deras hemländer ska få stanna i Sverige. Europadomstolen gör samma bedömning. Nu jobbar hon med att få fram dokument som bevisar Feda Hussains kristna tro, för att sen göra en ny asylansökan.

– Den präst som Feda har gått i Sundsvall, hade en väldigt bra beskrivning av Fedas tro i Sverige, vad tron innehåller. Det vi kan göra är att försöka lyfta fram det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".