1 av 3
Populär arbetsplats för Umeåläkare. Foto: Anna Ahlström
2 av 3
Johan Vennman är AT-läkare på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Clerry Lundberg jobbar med läkarrekrytering på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Maria Ågren/ SR.
Örnsköldsvik

Fler läkare söker sig från Umeå till Örnsköldsvik

1:36 min

På sjukhuset i Örnsköldsvik har man sett en stor ökning i antalet läkare som söker sig från Umeå till Övik efter det att Botniabanan startade. Framför allt lockar pendlingen unga läkare att korsa länsgränsen.

– Vi har otroligt många sökande från Umeå, och jag kan tydligt se en parallell till Botniabanan, säger Clerry Lundberg, som jobbar med läkarrekrytering på Örnsköldsviks sjukhus. 

Sedan Botniabanan invigdes 2010 har Örnsköldsviks sjukhus sett en rejäl ökning i antalet läkare som söker sig från Umeå till Örnsköldsvik. Framför allt handlar det om yngre läkare, som har läst klart sin grundutbildning, och ska göra så kallad AT eller ST-tjänst. En av de är Johan Vennman. Han kommer ifrån Umeå, och för honom var det just närheten med tåget som blev avgörande när han valde sjukhus.

– Det unika med Örnsköldsvik var just att det var så enkelt att ta sig ifrån Umeå och ha möjlighet att få behålla kakan och samtidigt äta upp den, det vill säga bo kvar i Umeå och ändå få bra möjlighet att jobba här. Så det var absolut avgörande.

Med facit i hand blev Botniabanan ett riktigt lyckokast för sjukhuset. Men innan det stod klart fanns oron att den nya, smidiga pendlingsmöjligheten mot storebror i Norr - Umeå - skulle missgynna sjukhuset. Men istället blev den nya tågförbindelsen en styrka för Örnsköldsvik - något som sjukhusen norr om Umeå saknar, menar Clerry Lundberg.

– Det är ju betydligt besvärligare att ta sig till Skellefteå än till Övik, och då väljer de Övik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista