1 av 7
Den segdragna frågan om Rundbackens vattenkraftverk i Ljustorp och nedgrävningen av Laxsjöån kan komma att avgöras i EU-domstolen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 7
Järntuben leder idag vattnet till Rundbackens kraftverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
3 av 7
4 av 7
För EON:s totala produktion skulle förändringen av Rundbackens kraftverk bara ge en ökning på mindre än en promille. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
5 av 7
Den handgrävda kanalen som går till Rundbackens kraftverk kan komma att ersättas av en lång plastkanal. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
6 av 7
Eon vill leda Laxsjöåns vatten i en plasttub under jord direkt från Stora laxsjön till Rundbackens kraftverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
7 av 7
Eon vill riva Intagshuset, som i dag är länken mellan kanalen och järntuben. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
TIMRÅ

Rundbacken kan bli fråga för EU-domstolen

Elisabet Nilsson: ”Jag kan inte förstå att de kommer döda ån”
1:55 min

Den segdragna frågan om Rundbackens vattenkraftverk i Ljustorp och nedgrävningen av Laxsjöån kan komma att avgöras i EU-domstolen. Mark- och miljödomstolen i Östersund har begärt att alla remissinstanser ska svara på om frågan ska skickas vidare eller inte senaste imorgon.

Beslutet kan i så fall bli vägledande för andra likande beslut kring vattenkraft och miljö. Kraftbolaget E.ON vill i gräva ner en drygt fyra kilo meter lång plaststub för att leda Laxsjöån vatten direkt från Storlaxsjön till Rundbackens kraftverk. Kvar i åfåran skulle en mindre mängd vatten, 100 liter/sekund få vara kvar.

Timrå kommun har tidigare sagt nej till projektet, liksom Länsstyrelsen som menar att om ån skulle ledas i en plasttub så måste minst 350 liter/vatten per sekund tillåtas vara kvar.

Elisabet Nilsson från Naturskyddsföreningen i Timrå menar att stora naturintressen riskeras om vattnet i Laxsjöån skulle ledas i en plasttub.

– Jag vet att det finns utter här. Det finns strömstare, forsärla och öring i ån. Det är fin bottenfauna. Jag kan inte föreställa mig att man ska döda ån, säger hon.

E.ON menar att genom att effektivisera och gräva ner kommer Rundbackens kraftverk att fördubbla sin elproduktion från 7 till 14 gigawatt timmar per år. En stor förbättring för ett litet kraftverk, men för E.ON s totala produktion handlar det om en ökning på mindre än en promille.

– Det som är viktigt är principen. Principen är att få ut så mycket nytta som möjligt ur anläggningar som redan är byggda. Där ingreppen i naturen redan är gjorda, säger Jonas Andrén, informationschef på E.ON vattenkraft.

Mark och Miljööverdomstolen har tidigare gett E.ON rätt men nu överväger alltså Mark och Miljödomstolen att skicka frågan vidare till EU domstolen för att utreda vad som gäller och hur lagarna ska tolkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".