Västernorrland tillhör det län som uppvisar den största minskningen av arbetslösa unga, enligt senaste rapporten från Arbetsförmedlingen. Foto: Anders Wejrot / Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Ungdomsarbetslösheten i Västernorrland minskar

9:17 min

Västernorrland tillhör det län där andelen arbetslösa unga har minskat mest, enligt senaste rapporten från Arbetsförmedlingen. Men ungdomsarbetslösheten i länet tillhör ändå den högsta i landet. Bara Blekinge och Gävleborg har högre arbetslöshet bland unga.

— Även om vi är ett av de tre län med högst arbetslöshet är vi också det län där ungdomsarbetslösheten minskat mest. När riket som genomsnitt har haft en ökning så har vi "gått mot strömmen" och kan istället uppvisa en minskning under samma period. Minskningen på 2,3 procentenheter innebär att vi i Västernorrland haft den bästa utvecklingen för ungdomsarbetslösheten under perioden och vi får verkligen hoppas att denna trend håller i sig, säger Marie-Louise Ek, Arbetsförmedlingschef i Sundsvall och Ånge.

Högst arbetslöshet bland unga var det i Sollefteå där 32,7 procent saknade jobb. Länets lägsta notering, 22,6 procent, hittas i Härnösand. Största förbättringen gjordes i Örnsköldsvik, där ungdomsarbetslösheten sjönk med 4,6 procentenheter till 22,9 procent jämfört med för ett år sedan.
— Den höga ungdomsarbetslösheten är en av de största utmaningar vi har i länet, liksom i riket totalt. Det är mycket viktigt att våra ungdomar får komma in på arbetsmarknaden och visa vad de kan, säger Marie-Louise Ek.

Arbetsförmedlingen ser nu också en oroväckande trend, att ett stort antal ungdomar inte kommer på jobbträffar.

– Det sista halvåret har problemet blivit mer påtagligt, säger Kenneth Pettersson, ungdomshandläggare på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Arbetsförmedlingen är en kontrollinstans till A-kassan. Om de arbetssökande inte deltar på aktiviteter anmäls det till A-kassan.

– Då får A-kassan ta ställning till om personen fortsättningsvis ska få A-kassa, säger Kenneth Pettersson.

Emil Björklund, 23 år, har varit arbetslös i perioder och han säger att många unga är ointresserade av att jobba.

– Många är kanske yngre, bor hemma och har det då lite lättare. De vet inte hur det är att vara helt utan pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista