Frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A. Nu uppmanar Smittskyddsinstitutet alla att koka köpta bär innan de äts. Foto: Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Frysta bär kan sprida hepatit A

1:11 min

Smittskyddsinstitutet uppmanar alla att koka köpta frysta bär innan de äts, efter att frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A i bland annat Sverige.

I Danmark pågår ett utbrott av en typ av hepatit A som hittills smittat 30 personer. Frysta bär, särskilt jordgubbar tros vara smittkällan. Men även i Norge och Finland har man noterat en ökning av antal fall, skriver Smittskyddsinstitutet, SMI, på sin hemsida.

Larmet oroar kunder utanför en livsmedelsaffär i Härnösand idag.

– Jag får väl göra sylt på bären istället. Det är lite skrämmande. Det finns nästan ingenting man kan äta längre, säger en kvinna som P4 Västernorrland träffat.

I Sverige har det sedan början av december rapporterats om 22 smittade från olika delar av landet. Den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall. En handfull av de smittade har smittats av samma sorts hepatit A som i Danmark.

SMI råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts. Rådet gäller till dess att SMI utrett var smittan kommer från.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista