Sprängningarna i Skönsberg kommer vara slut om två veckor
SUNDSVALL

Snart slutsprängt i Skönsmon och Skönsberg

Britt-Marie Jutbo: ”Jag hade en kund som jag trodde skulle få en hjärtattack”
2:52 min

När nya E4an byggs i Sundsvall, har det sprängts dagligen under lång tid, men snart är det över, enligt PEAB och Trafikverket. Om ungefär två veckor är det färdigsprängt i Skönsberg. I Skönsmon kommer däremot sprängningarna fortstätta till slutet av maj

I skönsberg spränger man för att få vägen under marknivå så den inte stör de som verkar och bor här. Men att vara granne med sprängningar kan vara ganska störande. Britt-Marie Jutbo jobbar på en begravningsbyrå som ligger alldeles intill byggarbetsplatsen, och explosionerna kan ibland vara ganska oförenliga med den sobra stämning en begravningsbyrå borde ha.

– Jag hade en kund som jag trodde skulle få en hjärtattack. Hon blev jätterädd! Men då gäller det att skynda sig att berätta vad det handlar om, hon trodde ju att det var en jordbävning

Varför var hon här?
– Hon var här för att få hjälp med en begravning. Och det är inte så passande i den stunden, när man kanske är både förtvivlad och ledsen.

Och det är inte bara personer som drabbas, utan även material.
– Vi har fått en stor spricka i väggen i besöksrummet, Säger Britt-Marie.

Ernie, på Tatueringsstudion mittemot är lite orolig för huset han sitter i, men han har aldrig råkat göra en tatuering fel på grund av sprängningarna

– Man brukar upptäcka det i tid beroende på hur högt vi spelar musiken. Men första gången de sprängde så trodde jag att hela huset skulle ramla ihop.

Det skakar lite, saker ramlar ner från hyllor, och det har blivit lite sprickor i husen. Men intrycket man får av människorna i Skönsberg är ändå att sprängningarna är ett nödvändigt ont. De ser fram emot att explosionerna ska sluta, men så farligt tycker de inte att det är. Richard Ankarberg på Jaktaffären i området tycker till och med att det kan vara lite spännande.

Ser ni fram emot att de ska bli klara med sprängningarna?

– Nja, det tar ju bort spänningen med att jobba lite. Nu går man ju och väntar på att det ska smälla, och man vet ju aldrig riktigt när det kommer. ”Mycket ska man vara med om innan tomten tar av sig masken” brukar jag säga.

Nu på sluttampen kan det bli lite mindre smällar. Men det kan också göra att man drar över tiden litegrann. Det beror just på att man inte vill skada husen i närheten, säger Björn Sjölund på Trafikverket.

– Vi har ju vibrationsmätare på husen intill där vi har satt gränsvärden på vibrationsvärden. Och är det så att man närmar sig dessa gränsvärden, då måste man ju skjuta lite mindre salvor. Men det är max några dagars försening vi pratar om.

Efter att sprängningarna är genomförda kommer man göra en skadekontroll på byggnaderna i närheten. Sen kommer arbetet med E4:an fortsätta, tills vägen ska stå klar, år 2015.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".