1 av 2
Idag mår Cecilia Eliasson bra men självkänslan är något som hon säger att hon alltid behöver jobba på. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ärren finns kvar från åren då Cecilia mådde som sämst. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Ristade HORA på armen för att bli kvitt ångesten

Cecilia: Jag rispade hora på armen
1:34 min

– Våga prata om problemet. Det går inte att tysta ihjäl problemet med självskadebeteenden, säger Cecilia som skar sig själv för att försöka bli av med självförakt och ångest.

När Cecilia var nitton hade hon redan druckit alkohol i flera år och missbrukat narkotika. Drogerna var ett sätt att försöka bli kvitt den ångest, skam och det känslomässiga kaos som han gick och bar på.

Att knarka, och sedan att skära sig själv i armarna med rakblad, var ett sätt att försöka få kontroll över känslorna och orka leva ett tag till.

I onsdags berättade hon för 100 skolsköterskor och -kuratorer om sitt liv och hur hon blev hjälpt.
– Det är svårt att sluta skada sig själv om man inte har nån annan och bättre stategi.

Mer om Cecilias berättelse och mer om projektet för att skaffa ökad kunskap om självskadebeteenden hör ni i Efter tre i eftermiddag och här på webben lite senare idag.

Självskadebeteende definieras internationellt som: Att själv skada sin kropp utan avsikt att ta livet av sig. Sättet att göra det på innebär liten risk att dö på. Beteendet är inte socialt accepterat.
Hur många som skadar sig själva vet ingen men mörkertalet är troligen stort. Man pratar oftast om flickor som skär sig men det kan lika gärna vara pojkar som drabbas. Det kan handla om personer som är med om många olyckshändelser, söker sig till farliga situationer eller tar överdoser av narkotika.

Några siffror som nämns:
4 procent i en normalpopulation
14-39 procent i en normal tonårspopulation
40-61 procent av ungdomar inom psykiatrin
30-47 procent av de som tar sitt liv har tidigare historia av självskadebeteende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".