Strejken utanför Focus CRS i Fränsta gör att företaget nu planerar att avveckla. På bilden syns Kristoffer Feller, Christer Gunnarsson, Tina Svensson, Tie Häggström och representanter för Unionen. Foto: Kajsa Nordmark/Arkiv
ÅNGE

Efter flera veckors strejk planerar Focus att avveckla i Fränsta

6:14 min

Callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta planerar att avveckla sin verksamhet efter flera veckors strejk på företaget. Fackförbundet Unionen har krävt att företaget ska tecken ett kollektivavtal.

– Vi har varit förberedda på att det kan komma en nedläggning, säger Patrik Åsell, regional ombudsman på fackförbundet Unionen.

En eventuell nedläggningen skulle påverka medlemmarna som i så fall skulle bli arbetslösa.

– Det är något som vi har haft med oss hela tiden. Medlemmarna tycker att det ändå är värt att driva frågan. Att få rättvisa villkor är så pass viktiga frågor.

Kan det inte ses som ett misslyckande att de anställda blir arbetslösa?

– Det är viktigt att poängtera att det är företaget som väljer att lägga ner. Det är inte på grund av strejken utan på grund att företaget själva väljer att lägga ner. Vi vill stötta våra medlemmar i konflikten för att få sjysta villkor. Jag kan inte ha förståelse för att man lägger ner ett företag för att man inte vill teckna kollektivavtal, säger Patrik Åsell.

Han har aldrig tidigare hört talas om företag som lagt ner på grund av att man inte vill teckna kollektivavtal.

– Det är synd att man väljer den här vägen. Jag har ingen förståelse för att de gör det.

I ett pressmeddelande lägger företaget ansvaret för en eventuell nedläggning helt på Unionen och skriver: "Unionens likgiltighet för de anställdas önskemål och Unionens ointresse av företagets försök att etablera sig som arbetsgivare på en av arbetslöshet redan hårt drabbad ort kommer nu således sannolikhet att leda till att en av ortens största arbetsgivare försvinner helt." Att majoriteten av de anställda inte vill ha ett kollektivavtal stämmer inte, enligt Patrik Åsell.

– Det är 18 anställda på Focus och tio av dem är ute och konfliktar för kollektivavtal och i min värld är det en majoritet, säger han.

I väntan på förhandling mellan Focus CRS AB och fackliga organisationer om  en avveckling fortsätter strejken i Fränsta.

– De har inte tecknat kollektivavtal så vi stöttar medlemmarna i en fortsatt konflikt, säger Patrik Åsell.

Frida Niemi strejkar på Focus CRS i Fränsta och blev förvånad över dagens besked.

– Jag trodde att de förr eller senare skulle teckna kollektivavtal, säger hon.

Hon ser inte en eventuell nedläggningen som ett misslyckande.

– Vi har ändå vunnit och stått upp för våra rättigheter. Det visar att man klarar allt i grupp. Vi har kämpat på, säger hon.

Om de lägger ner blir Frida och de som strejkat arbetslösa, men hon ser inte det som ett problem.

– Det är inte bra att ha ett företag på orten som behandlar sina anställda illa. Bara för att man bor i Ånge ska man inte ha dåliga löner eller villkor. Det går nog bra för oss ändå, säger Frida Niemi.

P4 Västernorrland har sökt ledningen för Focus som inte vill lämna någon kommenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista