Det behövs mer kunskap för att bättre kunna ta hand om de som lider av självskadebeteenden, till exempel tjejer som skär sig i armarna, menar Nationella självskadeprojektet. Foto Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

"Det behövs mer kunskap om självskadebeteende"

1:14 min

Det behövs mer kunskap för att bättre kunna ta hand om de som lider av självskadebeteenden, till exempel tjejer som skär sig i armarna, menar Nationella självskadeprojektet.

– Vi behöver ta ett större grepp för det är ett litet beforskat område, säger Eva Klingberg som jobbar med projektet.

Nationella självskadeprojektet förbereder just nu en utbildningssatsning och härom dagen besökte man en temadag för elevhälsan i Västernorrland. Där berättade Cecilia Eliasson om sitt liv med ångest och depressioner och hur hon skar sig i armarna för att lindra smärtan i själen.

Det är ingen som egentligen vet säkert hur många som har ett självskadebeteende men ibland säger man fyra procent av hela befolkningen, men det är mycket vanligare bland tonåringar.

I olika undersökningar har det presenterats siffror att mellan 14 och 39 procent i en vanlig tonårspopulation har självskadebeteende. Föräldrar och lärare som ofta är de första som ser det här kan ha svårt att våga prata om det.

– Många är rädd att de ska trigga i gång någonting eller att det finns någon smittoeffekt om man pratar om problemet, säger Eva Klingberg.

Mona Bruce är skolkurator i Timrå och håller med om att det behövs mer information.

– Vi behöver handledning och lära oss mer, men vi är inte rädda att väcka frågan. Men andra pedagoger eller annan personal vågar kanske inte väcka frågan för de vågar inte hantera svaren, säger hon.

Publicerat tidigare idag:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista