1 av 2
Heffnersvägens trafikflöde har ökat under bygget. Foto: Gustaf Arborelius
2 av 2
Det lila strecket visar var trafiken ökat och det röda strecket visar var man räknar med att trafiken kommer att öka. Källa: Trafikverket
Sundsvall

E4-bygget förändrar Sundsvalls trafikflöden

1:07 min

Den provisoriska E4an genom Skönsberg har kapacitet för ungefär 5000 färre bilar än ordinarie E4an. Detta har gjort att dessa bilar måste hitta en annan väg och det påverkar Trafikflödena i de närliggande områdena. Christer Karlsson på Trafikverket har mätt dessa Trafikflöden för att se vart trafiken tar vägen.

– Vi behöver hålla koll på vart trafiken flyttar sig så vi dels kan berätta det för media och människor i Sundsvall så att de vet att här har trafiken ökat mycket, här är inte så lätt att komma fram. Också för att ge kunskap så människor kan göra ett annat val. Till exempel att åka buss eller cykla, eller åka en annan tid än rusningstrafiken.

Christer vill inte svara rakt ut vilka vägar man ska undvika och vilka man ska ta. Att försöka styra trafiken för mycket kan nämligen ge större trafikproblem än att låta den flöda.

– Vi har erfarenheter från Göteborg bland annat. När de sa där att "ta den här vägen under byggtiden", så var det så många som valde den vägen att det blev problem där. Därför vill vi hellre visa på valmöjligheter än att säga exakt vilken väg man ska välja.

Det viktigaste, enligt Christer Karlsson, är att ha förståelse för vägarbetet, och ta det lugnt. Man får acceptera att det tar lite längre tid att ta sig igenom Skönsberg, Haga och centrala Sundsvall just nu.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista