På vissa klosetter kan man också torka huvudet. Foto:Themba Hadebe/AP
Ordalaget 12 april 2013

Ordalaget rekommenderar klosett

22 min

Ordet klosett klingar vackert tycker lyssnaren Taggen och i dagens program efterlyser vi ett svenskt ord/uttryck för time out.

ordalaget@sverigesradio.se

Ett initierat kåseri av Christina Kjellsson om chorizo, medwurst med flera liknande livsmedelsprodukter  leder till en K-märkning av ordet korv. Christina läser dessutom en dikt om korv.

Vi  bestämmer oss också för att bevaraordet klosett.

Att fnippla (ung. stöka till/röra ihop saker) används stundtals av Lars T. Johansson. Vi lägger fnipplandet på vår nyordslista. Det är Åke Sundström som uppmärksammat oss på ordet i fråga.

Idag förklarar vi uttrycket få bukt med och undrar vad uttrycket tagen av daga kommer ifrån. Frågan ställs av Pyret i Böle som också noterat att man ofta säger själv, när det borde varit ensam. Hon citerar en sportreporter från VM på skidor som sa att  Johan åkte de sista 3 ½ milen själv.

Göran Nyhman ger oss följande tänkvärda ord: ”Människans vanligaste typ av visdom är förmodligen EFTERKLOKHETEN! Denna retroaktiva insiktsfullhet drabbar väl de flesta här i jämmerdalen av och till. Men hellre efterklok än ALDRIG klok...

Det bästa vore förstås att vara FÖRKLOK, att tänka till lite i förväg, om man nu har möjlighet till det! Se upp för särskrivarna, som torde skriva FÖR KLOK och då kan det bli för mycket av det goda; man är bara ett tuppfjät (!) från vansinnets gräns! ”. Torgny undrar om fotbollsspelarna går in eller ut på planen – och jobbar man mot ett mål eller för ett mål ?

Hur används ramsan Ole- dole – doff, undrar Inger i Härnösand. Om man får ett doff som första person, är det bra eller dåligt ? Finns det månne regionala skillnader.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista