1 av 4
Stefan Löfven i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
2 av 4
Stefan Löfven på presskonferensen efter talet. De flesta frågor handlade om hur Socialdemokraterna ska hantera Omar Mustafa. Foto Ulla Öhman
3 av 4
Stefan Löfven på socialdemokraternas distriktskongress i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
4 av 4
Det var S seniorförening som hade bjudit in Löfvens mamma Iris för att lyssna på sonens kongresstal. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Inga S-löften om dubbelspår

1:18 min

Inga löften om pengar till dubbelspår för järnvägen mellan Härnösand och Gävle när socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besökte Härnösand och socialdemokraternas distriktskongress i går.

Garanterat jobb eller praktik för den som är under 25 år och har varit arbetslös i tre månader.
Färre elever per klass och inget skatteavdrag för läxor.

Det var några av budskapen när socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven igår talade i Härnösand inför länets socialdemokrater på länskongress.
När han gick upp till talarstolen möttes han av stående ovationer och började med att säga att det kändes mycket speciellt att ha sin mamma Iris i publiken.

Några löften om dubbelspår från Härnösand till Gävle kunde Stefan Löfven inte ge.
– Det är för tidigt och jag skulle göra fel om jag åkte runt i landet och gav löften om olika satsningar och i vilken ordning de ska göras. Men jag vet att det är en mycket viktig fråga för den här delen av landet, svarade han på P4 Västernorrlands fråga.

Inte heller Midlandas framtid och en möjlighet att behålla den i statlig regi om Socialdemokraterna vinner valet ville han spekulera i.

Vad gäller nedläggningen av Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand så kritiserade han regeringen hårt för att inte ta ett politiskt ansvar men ville själv inte svara på frågan om Socialdemokraterna om de kommer till makten kan göra något för att ändra på beslutet. Frågan om Mittuniversitetet bör riktas till Jan Björklund, sa Löfven.

Samtidigt som Löfven så kom också miljöparitets partisekreterare
Anders Wallner på besök till Härnösand för att sparka igång arbetet inför valet 2014. Miljöpartiets mål är att partiet ska ta plats i nästa regering, säger Anders Wallner.

-- Blir det i en socialdemokratisk regering, frågar jag Stefan Löfven

– Det svarar jag inte på än. Vi återkommer med svaret på frågan hur vi ser på regeringsbildningen i god tid före valet.

Vid presskonferensen efter talet fick han många frågor om Omar Mustafa  som är ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i Socialdemokraternas partistyrelse.

Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart.

Löfven har inte själv pratat med Omar Mustafa, som är ordförande för en organisation som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika lagliga status.

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan, sade Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista