Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Vilda Västernorrland

Ovanligt med björnar som anfaller människor

Lars Wiklund: ”De flesta incidenter sker under jakt”
5:25 min

Vissa vågar inte gå ut och plocka bär och väljer att konditionsträna på andra platser än i skogen på grund av björnskräck. Men risken att bli attackerad av björn är liten, enligt Lars Wiklund, naturbevakare på Länsstyrelsen.

De gånger då björnattacker skett har det varit för att björnen blivit provocerad.

– Det handlar framförallt om man har lösa hundar i skogen eller under jakt. De flesta incidenter har skett vid jakt. Det är ett riskmoment. Det finns en risk att man överraskar en björn, säger han.

En annan risksituation är om man stöter på en björnhona med ungar och kommer för nära dem. Skadade björnar får man också alltid räkna med är farliga.

– Det är speciella situationer. I normalfallet när du är ute och promenerar i skogen har en björn koll på dig på långt håll. Risken att du överraskar den är liten. Björnen har koll på dig på mycket långt håll. Risken att överraska den är liten. Björnen vill oss inget ont, så det är ganska riskfritt, säger Lars Wiklund.

Skulle den som rör sig i skogen trots det överraska en björn ska man sakta backa.  

– De kan göra skenanfall och kommer rakt mot dig. Det är en markering att den vill att du ska bort därifrån. Du ska sakta försöka backa dig ur situationen och det har visat sig vara framgångsrikt. Försök provocera så lite som möjligt och backa lugnt ur situationen. Förmodligen vill björnen att du ska gå därifrån. Då brukar det gå bra, säger Lars Wiklund.

Varför är många rädda ändå?

– Man måste ta människors rädsla på allvar. Det är lätt för mig att säga att man inte ska vara rädd. Respekt för dem ska man ha, men man ska inte vara rädd för att gå ut och plocka bär. Det finns ingen risk med det. En björn vill helst inte vara för nära oss. De har ofta koll på var människorna är i skogen, säger Lars Wiklund.

Enligt honom finns det inte särskilt många djur i våra skogar som är farliga.

– Våra däggdjur är inte särskilt farliga. Man ska kanske se upp för älgkor i månadsskiftet maj-juni när de fått sina kalvar. De kan vara aggressiva när de försvarar sina kalvar.

Om man har otur att man möter en björn som anfaller handlar det om att skydda ansiktet och huvudet.

– De biter ofta mot skallen och river med klorna över huvudet. Det gäller att försöka skydda sig. Det sägs att man ska spela döda, vilket är lättare sagt än gjort. Men det handlar om att ligga still och ta de smällar som blir. Det björnen vill är att undanröja ett hot. När de gjort det sticker de därifrån, säger Lars Wiklund.

Aila Stefansdotter-Franck

aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".