Hinsehäxan häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Foto: Mikael Andersson/Arkiv
SUNDSVALL

Hinsehäxan döms till fängelse för narkotikabrott

Hinsehäxan, den kvinna som suttit längst tid på svenska anstalter, har återigen dömts till fängelse. Den 72-årige kvinnan dömdes av Sundsvalls tingsrätt till fyra år och sex månader i fängelse för grovt narkotikbrott.

Det var i slutet av förra året som polisen i Sundsvall började att utreda den här narkotikahärvan.

Knark i paket
Gripandena inleddes när en 49-årig man från Sundsvall stoppades i sin bil vid Armsjön vid länsgränsen till Hälsingland. I bilen hittades då nära ett kilo amfetamin inslaget i ett julklappspaket.

Något senare, i början av januari, greps och häktades Hinsehäxan för att ha hanterat och sålt narkotikan samt fyra personer till för att förmedlat kontakterna till knarkaffärerna.

De fyra, tre män och en kvinna, dömdes av Sundsvalls tingsrätt till fängelse mellan två och två och ett halvt år.

Påstår att han hotats
Den 49-årige Sundsvallsbon menade under rättegången att han hotats och tvingats till narkotikatransporten och att han därmed borde frias. Även en polis vittnade om att han visste om hoten mot 49-åringen men trots det dömdes mannen till fängelse.

Hinsehäxan själv har erkänt att hon haft narkotikan hemma hos sig men att de pengar som polisen hittade inte var narkotikapengar.

I övrigt är bevisen mot de fem en lång serie med telefonavlyssningar.

Nytt kapitel i livsbiografin
Den nu 72-årige kvinnan Hinsehäxan är mycket välkänd av polisen i Sverige. Bland annat sändes det ifjol en teveserie som byggdes på hennes egen livsbiografi om hennes långa liv i fängelse och brottsliga förflutna.

Nu kanske det väntar nya kapitel i den boken för idag dömdes Hinsehäxan återigen till fängelse. Fyra och ett halv år för grova narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista