Vagnen längst bak välte mot en kontaktledningsstolpe när nattåget mellan Stockholm och Östersund/Storlien spårade ur i december. Foto: Pontus Hellsén / Sveriges Radio
STÖDE

Skadad räls bakom olycka i Stöde - nu ser Trafikverket över rutiner

"Vi skärper rutinerna"
3:34 min

Skadad räls orsakade urspårningen av ett nattåg i Stöde, visar Trafikverkets utredning. Rälsen vid järnvägsövergången var utmattad.

Det var den 3 december ifjol som SJ:s nattåg från Stockholm till Storlien spårade ur i Stöde. En person skadades allvarligt och flera andra fick lindrigare skador.

Vid järnvägsövergången slits rälsen mekaniskt av till exempel plogfordon samtidigt som vatten, smuts och föroreningar ligger kvar kring rälssidan. Det gör att rälsen utmattats av nötning och korrosion.
– Utmattningen och korrosionsskadorna på rälsen nere i plankorsningen var svåra att se vid vanliga inspektioner, säger Mats Fhanér, utredare på Trafikverket.

Vid olyckstillfället var temperaturen kring 20 minusgrader. Tidpunkten för olyckan kan ha påverkats av kyla, men enligt Trafikverket hade rälsbiten sådana skador att brottet skulle skett förr eller senare.

Trafikverket har haft problem att hitta skador vid järnvägsövergångar, enligt Stefan Jonsson enhetschef  i underhållsområde mitt på Trafikverket.

– Det blir försvårat vid vägövergångar. Vi har haft vissa problem att hitta vissa typer av skador. I det här fallet har vi tyvärr  missat att hitta skadan, säger Stefan Jonsson.

Rälsen används inte längre vid nybygge eller reperationer men finns kvar på andra sträckor.

– Men vid förnyelse av spåren byter vi rälssort. Den är på väg ut ur sortimentet, säger Stefan Jonsson.

Efter skadan har Trafikverket sett över möjligheten att förbättre kontrollen.

– Vi ser över hur vi kan förbättre metoderna. Vid sidan av det här inför vi nya rutiner för skötsel och fördjupade kontroller vid vägövergånger.

Vid årsskiftet ska de nya rutinerna införas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".