Turistnäringen i Höga Kusten ska fördubblas de kommande åren med en ny stark gemensam organisdation i de fyra kommunerna. Foto: Lennart Sundwall
VÄSTERNORRLAND

Kommunerna i Höga Kusten ska satsa på turism

De fyra kommunerna i Höga Kusten vill fördubbla besöksnäringen och öka antalet anställda i turistnäringen på sikt. Kommunerna ska därför tillsammans skapa en gemensam organisation för att utveckla turismen.

– Det är något som både vi turistentreprenörer och andra i området längtat efter säger Christer Sefbom som driver Hemsö fästning utanför Härnösand.

Näringslivscheferna i kommunerna fick i augusti i uppdrag från kommunledningarna att se över hur man kan följa den nationella strategin och fördubbla besöksnäringen i Höga Kusten. Under hösten har ett utvecklingsarbete gjorts och det redovisades vid ett möte i förra veckan.

– Vi antar utmaningen att fördubbla omsättningen och öka antalet anställda i besöksnäringen, säger Elvy Söderström och Fred Nilsson, kommunstyrelseordföranden i Örnsköldsvik respektive Härnösand.

Hemsö fästnining utanför Härnösand hade 11 000 besökare under 2012. Målet åren framöver ligger på 15 000 turister årligen.

– Att vi får en stor organisation kommer också att betyda mycket för infrastrukturen och för inflyttningen, säger Christer Sefbom som driver fästningen.

2014 ska den nya organisationen sjösättas på allvar, säger Micael Melander, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista