Elisabeth Sjölander, Jörgen Berglund och Bertil Magnusson samtalar under promenaden.
Sundsvall

Nya kommunalrådet tar promenad med företag

1:29 min

I dag, tisdag, gjorde nye kommunalrådet i Sundsvall, moderaten Jörgen Berglund ett av sina första offentliga framträdanden. Han promenerade runt Sidsjön med företagare för att få veta mer om deras villkor och behov. Och för ett kommunalråd i ett minoritetsstyre är det viktigt att hitta samarbeten.

– Man kan alltid lära sig något av de som driver företag. Det är de som gör jobbet, säger Jörgen Berglund.

Vad kan politiker göra för att hjälpa företagare?

– Många gånger handlar det om vilken attityd man har från kommunens sida mot näringslivet. Vi vill möta våra företag. Men det finns mycket mer att göra, givetvis.

Jörgen Berglund går promenaden tillsammans med Elisabeth Sjölander från HSB omsorg AB och Bertil Magnusson från Härnösands kranlyft AB. De får en möjlighet att föra fram sina åsikter om sina respektive fält till det nya kommunalrådet.

– Vi kan ju framföra vad vi tycker man ska prioritera. Och det är ju att se till man startar verksamheter. I mitt fall på byggsidan så vill vi tidigarelägga byggprojekt för vi har inte mycket efter att bron blir klar, säger Bertil Magnusson.

Elisabeth Sjölander vill föra en dialog med politiker. Hon har en ganska ny verksamhet som hon vill prata om.

– Jag har en ung verksamhet i Sundsvalls kommun. Jag vill prata om vad som hänt hittills, samt titta framåt.

Fyra veckor har Jörgen Berglund varit kommunstyrelsens ordförande. Han är ny på posten och eftersom han styr i minoritet har han varit mån om att hitta samarbeten både i och utanför kommunhuset. Han tycker att han lärt sig något under promenaden med näringslivet.

– Det gäller ju att lyssna. Man kan inte stänga in sig i ett kommunhus och bara tänka att "här har vi de bästa idéerna och tankarna", säger Jörgen Berglund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista