Risken att smittas av dvärgbandmask genom att äta vilda bär är liten. Foto: Anna Ahlström
VÄSTERNORRLAND

"Risken att smittas av dvärgbandmask är liten"

4:28 min

Om mårdhunden får fäste i Sverige finns även en risk att den tar med sig dvärgbandmasken. Men hittills har den inte hittats hos någon mårdhund, utan bara hos rävar i södra Sverige.

-- Risken att få i sig dvärgbandmask i Sverige är minimal. Vi har inte hittat den hos så många djur än. Vi har hittat den hos fem rävar, men inte hos mårdhund, säger Caroline Bröjer, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men om man ändå skulle få i sig ägg från dvärgbandmask och har otur att den får fäste i kroppen kan den utveckla sig att man får cystor i levern.

– Då kan det bli farligt, men risken är väldigt liten att det skulle hända, säger Caroline Bröjer.

Statens veterinärmedicinska anstalt har varit med i mårdhundsprojektet där man avlivat mårdhundar i Sverige. Under åren 2009-2011 har man fått in 113 mårdhundar och undersökt dem.

– Vi har inte hittat dvärgbandmask i någon av mårdhundarna. De mårdhundar som vi har i Sverige har kommit in via Finland och där har man inte heller hittat dvärgbandmask. Men vi vet att mårdhunden kan vara bra värdar för parasiten och därför vill vi undersöka dem, säger Caroline Bröjer.

2011 hittades dvärgbandmask för första gångne i en räv och efter det har man hittat smittade rävar i Uddevalla, Katrineholm, Borlänge och i Växjö. Caroline Bröjer tycker inte att man ska vara undvika att plocka bär och äta direkt från busken.

– För att få i sig dvärgbandmasken måste en infekterad räv ha bajsat precis där du plockar bär. Dessutom ska man ha oturen att bandmasken får fäste. Även i länder där parasiten är vanlig hos räv är den inte vanlig hos människa.

Vill man vara helt säker kan man koka bären eller svampen för då dör parasiten.

– Kokar man eller steker svamp och bär är det ingen fara alls, säger Caroline Bröjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista