VÄSTERNORRLAND

Oklart vilka gårdar som köpt salmonellasmittat foder

Länsveterinären: Vi får besked i eftermiddag eller i morgon
0:57 min

Det är fortfarande oklart om några gårdar i länet har köpt av det salmonellasmittade djurfoder som sålts från ett företag i Uppsala.

I minst nio län I Sverige finns det djurägare som har köpt av det smittade fodret, säger den senaste rapporten från Jordbruksverket. Och i den senaste listan som kom sent på onsdagseftermiddagen finns inga gårdar från Västernorrland med.

Men helt säker vågar inte  länsveterinär Helen Ahlqvist vara än:
-- Det har varit lite oklart under eftermiddagen. På den första listan från Jordbruksverket fanns Västernorrland med. Men strax därefter skickades en ny lista ut och på den fanns länet inte med, säger hon  och därför vill hon vänta till morgondagens möte med Jordbruksverket innan hon törs säga att faran är över för Västernorrlands del.
Klockan 10.00 på torsdagen kommer Jordbruksverket att ha ett telefonmöte med samtliga länsstyrelser i landet.

Samtliga våra grannlän finns med på listan. Både i Västerbotten, Jämtland och Gävleborg finns det alltså djurägare som har köpt fodret som man vet innehåller salmonella.
Där måste alla djur salmonellatestas, enligt Jordbruksverket.

Det är totalt 220 gårdar i Sverige som fått fodret och Jordbruksverket kommer att ringa till gårdarna. Man vet att det är 19 åkerier som transporterat fodret, men inget av dem finns i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".