1 av 5
En borrigg med personal har fraktats från Kanada och ska borra omkring 30 hål - 150 meter ner i berggrunden. Foto: Christer Suneson
2 av 5
Ur röret plockas sedan borrkärnor ut som ska analyseras. Foto: Christer Suneson
3 av 5
Så här såg det ut när de provborrade efter litium i Liden i höstas. Foto: Christer Suneson
4 av 5
Så här såg det ut när de provborrade efter litium utanför Liden i höstas. Foto:Christer Suneson
5 av 5
Litium. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Litiumborrningarna har börjat utanför Liden

2:09 min

Provborrningarna efter grundämnet litium utanför Liden har nu kommit igång. En borrigg med personal har fraktats från Kanada och ska borra omkring 30 hål - 150 meter ner i berggrunden. Borrningarna görs i samband med planerna att anlägga en gruva i området.

När P4 Västernorrland besöker provområdet strax söder om Västanå, Liden äter sig den nio centimeters grova borren sakta ner i berggrunden. Borriggen är monterad i en container och har fraktats ända från Kanada.

Paul Dugeuy från Kanada kör borren med hjälp av Igor från Ryssland och tre killar från Sundsvallstrakten. Ur röret plockas sedan borrkärnor ut och läggs i trälådor. Borrkärnor som sedan ska skickas på analys. Det som söks är främst grundämnet litium.

– Vi har fått lite litium i lådan men vi fortsätter borra ytterligare 30 meter så får vi se om vi stöter på mer, säger Tord Henriksson på företaget Providence Lithium Resources.

Tidigare analyser har varit mycket positiva men djupborrningarna ska ge ännu mer svar om det i framtiden ska kunna anläggas en gruva, det säger arbetsledaren för projektet, Tord Henriksson.

– Vi ska göra en 3D modell i ett datorprogram över berggrunden det här området. Då behöver vi information från kärnborrningarna för att kunna göra den här modellen, säger Tord Henriksson. Det blir som en karta över berggrunden här, säger han.

Men det har hittills gått ganska trögt med borrningarna eftersom det har fattats vatten att kyla borrkronan med. Nu har man fått frakta vatten i tankar till platsen. Men snart hoppas arbetslaget att man ska kunna använda kylvatten från bäckar istället. Och vattenkvalitén i dom är några av de som bor i närheten oroliga över.

Flera personer som P4 Västernorrland haft kontakt med är oroliga att bäckarna i närheten av Västanå ska förorenas.

– Allt vatten kommer ju från berget här och vi använder inga tillsatser alls, säger Tord Henriksson. På sin höjd kan det under en tid flyta lite mer damm i bäckarna än normalt, säger han. Vi låter också allt vatten filtreras över en presenning som kommer att fånga upp det mesta av jordresterna, säger Tord Henriksson.

Bakom gruvplanerna utanför Liden finns internationella investerare från Indien. Litiumet ska främst kunna användas till framställning av batterier till elbilar där marknaden spås bli enorm.

En gruva skulle kunna skapa kanske uppemot 100 nya jobb och investerarna följer projektet noga med stort intresse.

– Ja det är därifrån vi har uppbackning i den här projektet. De tror på det här och på den vägen är det, säger Tord Henriksson på Providence Lithium Resources.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista