1 av 2
Hotell Hallstaberget i Sollefteå. Foto: Anna Ahlström/Arkiv
2 av 2
Att det inte finns lokala produkter att köpa i shopen förvånar landshövdingen Bo Källstrand. Foto: Lotte Nord
SOLLEFTEÅ

Inga lokala presentprodukter på Hotell Hallstaberget

2:56 min

Hotell Hallstaberget i Sollefteå är nyinvigt och har sagt sig vilja satsa på det lokala. Men i hotellets shop finns inga lokala presentprodukter.

– Jag har ju skorpor från Jämtland, men det är ju lite utanför länet. Jag vet att vi har pratat med någon som ska komma hit med lokalproducerat hantverk, säger Alexander Eriksson som jobbar i receptionen.

Han tycker att det är viktigt med lokalproducerade produkter.

– Man vill ju visa vad Sollefteå har att erbjuda, som smycken, tavlor och annan konst, säger Alexander Eriksson.

Sollefteå kommun köpte 2010 efter många turer tillbaka hotellet på Hallstabergets topp. För 11 miljoner kronor. Hotellet byggdes på 60-talet drevs av kommunen via en stiftelse under många år, men såldes. I och med att kommunen köpte tillbaka hotellet för tre år sedan, som var i stort behov av renovering, sa man också att det skulle drivas av andra. Så blev det - den välkände hotellentreprenören Stefan Karlsson tog vid som hyresgäst - men ställde krav att kommunen skulle stå för renoveringarna. Prognosen var 50 miljoner kronor. Det blev 61 miljoner.

Men det kommer in pengar till kommunen också. Avtalet sträcker sig tio år framåt och entreprenören står för drift, inredning och marknadsföring. Hotellet är redan nu en viktig arbetsgivare som ger skattekronor till kommunen och hyresavtalet ger minst tio miljoner. Blir det bra vinster så får Sollefteå kommun in betydligt mer. Men som tidigare kommundirektören Bengt-Åke Biller sa före årsskiftet, om det vet nog ingen.

– Ingen annan vet hur stor risken är, sa han då.

Hotellet är nu nyinvigt och en viktig mötesplats för inlandet. Hotellet poängterar - att man är Norrlands fräschaste. Att det inte finns lokala produkter att köpa i shopen förvånar landshövdingen Bo Källstrand, som leder länsstyrelsen och har tillstyrkt regionalt investeringsstöd.

– Det vore trevligt med lokalproducerade produkter. Det hoppas jag att de som driver shopen också kommer fram till, säger han.

Hotellet har varit öppet i ett par veckor och Björn Norman, hotellchef, säger att sortimentet kan komma att förändras och att de kan komma att ta in lokalproducerade produkter.

– Det byggs upp efter den efterfrågan som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista