Bedragerskan ringde upp kvinnan inifrån Rättspsykriatiska kliniken i Sundsvall och lyckades lura den 90-åriga kvinnan i Sollefteå att samtalet kom från banken. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio / arkiv
Sundsvall/Sollefteå

Patient på rättspsyk döms för bedrägeri mot åldring i Sollefteå

En kvinna i 45-årsåldern som var intagen på rättspsyk i Sundsvall lurade en 90-årig kvinna i Sollefteå på nära 687 000 kronor. Bedragerskan döms nu i Ångermanlands tingsrätt till fortsatt rättspsykriatisk vård för grovt bedrägeri.

Enligt domen har bedragerskan också erkänt att hon ringt upp den äldre kvinnan och genom att säga att hon var från banken lyckades lura kvinnan på kontonummer, bankkort och koder. Bedragerskan var tidigare dömd och vårdades på rättspsyk för liknande brott.

Fem män åtalades också för olika typer av inblandning i bedrägerierna, varav en 30-årig man döms till 1,5 års fängelse för grovt bedrägeri, tre av dom frias helt och en döms till villkorlig dom för häleri.

Enligt domen var det 30-åringen som kontaktat kvinnan på rättspsyk som han var bekant med sedan tidigare, och bett henne om hjälp med sina spelskulder. Det var efter det bedragerskan började fundera ut en plan vilket i slutänden ledde till att den gamla kvinnan i Sollefteå lurades på sina besparingar.

30-åringen och den 45-åriga bedragerskan krävs också på att ersätta banken med de nära 700 000 kronorna de lyckades få ut från den äldre kvinnans konton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".