Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Fortfarande oklart om salmonellasmittat foder sålts till länet

0:55 min

Det går fortfarande inte att säga säkert om några djurägare i Västernorrland har köpt av det salmonellasmittade djurfodret som sålts av ett företag i Uppsala. Fortfarande sitter Jordbruksverket och ringer runt till alla som kan ha köpt.

Redan igår fick flera län i Sverige besked om att de har gårdar dit det smittade fodret har sålts men just för Västernorrlands del har det varit oklart och är fortfarande oklart.

Det är Jordbruksverket som håller i kontrollen och försöker reda ut vilka som har fått av det smittade fodret. Just nu ringer man runt till djurägarna.

Länsveterinären i Västernorrland Helen Ahlqvist får regelbunden information från Jordbruksverket men hittills har man alltså inte kunnat lämna några klara besked. I eftermiddag hoppas hon att det ska vara klart.

OM det skulle ha sålts smittat foder till gårdar i länet så måste samtliga djur salmonellatestas. Vid salmonella måste gården spärras av och saneras.
Enligt Jordbruksverket handlar det just nu om cirka 220 gårdar som man vet om.

Publicerat igår:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista