Många har sagt att det vore succé om Junselevargen kunde visas upp på Junsele djurpark, men djurparksägaren Ulf Henriksson säger att det inte går att spärra in ett vilt djur. Foto: Naturvårdsverket
JUNSELE

"Att stänga in ett vilt djur i ett hägn vore inte lyckat"

4:57 min

Den riksbekanta Junselevargen finns troligtvis fortfarande i länet. Många har sagt att det vore succé om Junselevargen kunde visas upp på Junsele djurpark, men djurparksägaren Ulf Henriksson säger att det inte går att spärra in ett vilt djur på det viset.

Tiken har flyttats fyra gånger, men har åter etablerat sig i gränslandet mellan Jämtland, norra Västernorrland och Västerbotten.

I Junsele finns också en djurpark - länets enda. Och där finns också vargar. Fyra hannar som kommit via en djurpark i Holland. Vissa som reagerat på att vargen slagit renar tycker att vargen skulle kunna tas in i hägn, där man skulle kunna mata henne med annat än renkött, till exempel ge henne rådjur eller älg. Men Ulf Henriksson säger att det inte går att spärra in ett vilt djur på det viset.

– Hon skulle nog försöka ta sig ut. Det är ett vilt djur. Att stänga in ett vilt djur i ett hägn vore inte lyckat, säger han.

- - Många skulle kanske åka hit och titta på den, men det vore inte bra för vargen och heller inte för mig, fortsätter han.

Vad tycker du ska hända med Junselevargen?

– Jag har hört att hon ska få vara kvar till hösten. Finns hon kvar då börjar väl proceduren om igen, säger Ulf Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista