1 av 2
Fotboll tillhör de "billigaste" idrotterna, enligt Riksidrottsförbundets kostnadsundersökning. Undersökningen visar också att det överlag har blivit dyrare inom alla barn- och ungdomsidrotter. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Solveigs dotter är en lovande bandyspelare och Solveig är stolt över henne och vill till varje pris att hon ska få fortsätta spela. Foto Ulla Öhman
Tema Idrott för alla

Dyrt att ha barn som idrottar

1:40 min

Att ha barn som idrottar kan bli en stor kostnad. Utrustning, avgifter och resor är de stora utgifterna och för en del går det inte ihop. Solweigh Andersson har sökt pengar hos stiftelsen Majblomman för att hennes dotter ska kunna fortsätta spela bandy.

Solweighs femtonåriga dotter spelar bandy på vintrarna och fotboll på somrarna.

– Varje höst när hon ska prova på sig skridskorna är jag orolig över om de ska passa. Samma sak på våren med fotbollsskorna.

Solweigh är ensamstående mamma med ett vikariatsjobb och hon tycker att idrotten kostar väldigt mycket, mer än hon kan avvara.

– Avgiften till bandyn är på 850 kronor. Men sen är det utrustningen som är väldigt dyr. Det slutar nog på 6000 kronor för bandyn innan allt är klart. För fotbollen är det 500 kronor i avgift och sedan fotbollsskor och annat.

– Men jag vill inte att hon ska sluta träna och bli en av de som bara hänger på stan. Jag vet att hon är orolig själv över kostnaderna men jag har sagt att vi ska lösa det och att vi får dra in på nånting annat, som kläder och skor.

Solweigh vill inte köpa begagnad sportutrustning. Åtminstone inte skridskor och fotbollsskor eller underställ och bandyhandskar. Det är lite äckligt med gamla grejer tycker hon och menar att det mesta  behöver köpas nytt för att fungera i matchsammanhang.
– Hon ska inte behöva komma sladdandes i dåliga skridskor som kanske inte håller.

Förutom kostnaderna för utrustning ställs det också krav på att sälja lotter.
– Det är tragiskt. Vi får ultimatum att antingen sälja bingolotter eller friköpa oss. Jag kan inte sälja så många lotter, jag har inte så stor umgängeskrets. Då måste jag se mig om ifall jag kan ta ett lån för det kostar 1000 kronor att bli kvitt dem. Fotbollen har också lotter. 500 kronor fick jag betala själv för lotterna. Och det var nitlotter alltihop, skrattar hon.

Hon vet att hon inte är ensam om att tycka att det blir dyrt.
– Vi har pratat med klubben om det här och de säger att de får vissa bidrag men att vi föräldrar också måste lägga till pengar

Det har överlag blivit dyrare inom alla barn- och ungdomsidrotter, det visar Riksidrottsförbundets kostnadsundersökning från 2009.
Resorna är det som kostar mest i snitt, Avgifter och utrustning på andra och tredje plats även om det skiljer sig mellan olika idrotter.

Tennis, ridning och ishockey toppar prislistan medan gymnastik, golf och fotboll hör till de billigaste.  Ingen idrott har utrustning som sin största utgift. Vanligen står resor för den största utgiften, följt av avgifter och sedan utrustning.

Idrott på lika villkor?

Vi har temavecka om idrottsföreningarnas ungdomsverksamhet. Vad tycker du att vi ska ta upp? Hör av dig till publikredaktör Anna Ahlström, ring 060 - 19 03 30  eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Ulla Öhman

ulla.ohman@sverigesradio.se
070-533 17 82

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista