Provborrningarna efter grundämnet litium utanför Liden har nu stoppats. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Osäker framtid för borrningarna utanför Liden

1:43 min

Det kan vara slutborrat i det lilla samhället Västanå. Prospekteringsföretaget har brutit mot minerallagen och borrat efter litium i minst två dygn trots förbud. Nu överväger myndigheten Bergstaten att dra tillbaka företagets tillstånd.

Med litiumrushen kom löften som sa att uppemot 100 nya jobb kunde skapas. I dag är provborrningarna stoppade.

Providence Lithium Resources har inte lämnat in en ordentlig arbetsplan och markägarna har inte underrättats om hur borrningarna skulle påverka deras mark. Nu riskerar företaget att tappa sitt tillstånd.

– Förlorar de det är risken väldigt överhängande att om de söker igen skulle vi säga: "nej tack ni har visat er vara olämpliga", säger Åsa Persson, chef på Bergstaten.

Flera bybor som P4 Västernorrland har haft kontakt med känner sig överkörda. Gunnar och Edith Unander befarar att deras dricksvatten kan bli förorenat, en oro flera bybor vittnar om.

– Då kan vi inte bo kvar, då kan ingen bo kvar i byn, säger Edith Unander.

Under två dagar har P4 Västernorrland förgäves sökt Providence Lithium Resources arbetsledare Tord Henriksson för en kommentar. Inte heller bybon Lennart Berg säger sig ha fått något svar från företaget om vad som pågår.

– Jag har frågat, men vi har aldrig fått något svar, säger han.

Västanås invånare är nästan uteslutande pensionärer. Därför reagerade Lennart Berg på att företaget skickade ett avtal på engelska och inte svenska.

Hur höga tror du att engelskakunskaperna i byn är?

– Den är nog inte hög.

Varför tror du att avtalet var på engelska?

– Det har vi funderat på, men vi får inga svar.

Gunnar Unander är över 90 år gammal och har bott i byn större delen av sitt liv. Han har tårar i ögonen när han tittar ut genom fönstret.

– Vi har aldrig fått reda på någonting de kom bara hit och började jobba där nere och fortsätte längre och längre. Ingen har sagt någonting, de vet inte hur mycket de kan förstöra för de som bor kvar här, säger Gunnar Unander.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista