1 av 2
Martina Granberg har två barn på Karlavagnens förskola, som nu hotas av nedläggning. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
I ett nytt sparförslag vill skolförvaltningen stänga Sundsvalls enda nattöppna förskola, Karlavagnen. Foto: Mikael Andersson
SUNDSVALL

Nedläggning av nattöppen förskola skulle få stora konsekvenser för familjer

Martina Granberg:"Jag kan inte ta jobb längre"
2:46 min

I ett nytt sparförslag vill skolförvaltningen stänga Sundsvalls enda nattöppna förskola, Karlavagnen. Men det skulle få stora konsekvenser för många familjer.

I dag har förskolan 40 barn, och alla har föräldrar som jobbar på obekväma arbetstider.

– Den är ju väldigt nödvändig eftersom jag jobbar inom handels och vi har obekväma arbetstider, vi jobbar både kvällar och helger. Och jag har inga släktingar på orten som kan hjälpa till. Har man inte det är det väldigt svårt att klara sig utan den här förskolan. Den är väldigt nödvändig för mig, säger Martina Granberg, som har två barn på Karlavagnens förskola.

Hur skulle det påverka dig om förskolan stänger?

– Det skulle påverka mig väldigt negativt. Både ekonomiskt och socialt. Jag kan ju inte ta jobb längre. Jag måste stå till förfogande för arbete. Jag har inte heltidsjobb heller så i värsta fall så ryker a-kassan. Det blir negativt.

Vad tycker du om förslaget?

– Det är ett dumdristigt förslag. Fler och fler yrken handlar om att vi måste kunna jobba både kvällar och helger. Och ställer arbetsgivaren det kravet då måste det finnas omsorg också, säger hon

Förvaltningen räknar med att kunna spara drygt sex miljoner per år på att stänga Karlavagnen, men det är ett beslut som måste fattas ytterst av politikerna i kommunfullmäktige. I sparförslaget ingår också bland annat en nedläggning av Gångvikens förskola.

Bakgrunden till sparförslaget, som tagits fram av skolförvaltnignens tjänstemän, är nya sparkrav på skolan i Sundsvall på mellan 20- 40 miljoner kronor fram till och med nästa år, beroende på vad som beslutas i nästa fullmäktige. Utifrån det har tjänstemännen dammat av förslaget att stänga Gångvikens skola, som tidigare varit på tapeten.

I övrigt handlar det mycket om att ta bort sådan verksamhet som kommunen inte är skyldig att ha, som öppna förskolor och nattöppet dagis.

– Det är skarpt läge, vi måste välja en riktning. Antingen ska vi freda personalen som vi har i kärnan av vår verksamhet eller ska vi ha alla andra bra verksamhet som finns runt omkring och som vi inte behöver ha, säger Ulf Fryklynd, ekonomichef på barn och utbildningsförvaltningen.

Flera av förslagen måste upp i kommunfullmäktige. Idag säger Socialdemokraterna att partiet inte tänker rösta för att lägga ner Gångviken eller stänga den nattöppna förskolan Karlavagen och därmed kan det bli svårt att nå politisk majoritet för just de förslagen

Hur koalitionspolitikerna ställer sig är i nuläget oklart.

– Jag vill inte föregripa det. Jag vill ge nämndsledamöterna tid att fundera över de här förslagen, säger Annelie Luthman (FP), ordförande i nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".