1 av 3
Poliskommisarie Nicke Gärdin i vapenrummet i Sundsvalls polishus.
2 av 3
Pistoler inlämnade under vapenamnestin
3 av 3
En del av gevären mottagna under vapenamnestin
VÄSTERNORRLAND

Över 500 vapen har lämnats in under vapenamnestin

Nicke Gärdin: "skräcken är att någon kommer in med en skarpladdad granat"
1:12 min

I natt klockan 00.00 tar polisens vapenamnesti slut. Då är det inte möjligt att lämna in vapen anonymt längre. Över 500 vapen har kommit in till polishusen i Västernorrland.

– Det är väl ett tjugotal lådor här ungefär, så vi har faktiskt fått in riktigt mycket. Där ser du grövre ammunition, där ser du militära vapen, säger Nicke Gärdin, när han visar Sveriges Radio vapenrummet i Sundsvalls polishus.

Det finns många olika vapen i Sundsvalls polishus. De flesta är gamla, knappt fungerade jaktgevär som har dykt upp i någon sommarstuga eller som är upphittade efter att någon släkting avlidit. Men det finns också en låda med revolvrar och det har kommit in ett och annat automatgevär.
Men varför har man då en vapenamnesti?
– Det är för att få bort de här illegala vapnen som ligger och skrotar hemma. Det är bättre att vi får in de här, så att vid ett eventuellt inbrott så kommer inte obehöriga åt dem. 
Vad finns det för säkerhetsrisker?
– En risk är att någon som är okunnig lämnar in laddade vapen. Det har väl kommit in något som är laddat, men vår personal är utbildad och kan göra patron ur på de flesta vapentyperna. Så det är inte så farligt. Den stora skräcken är att någon kommer in med en skarpladdad granat, men det har vi som tur är sluppit. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".