Präst Petra hamngren i Gustav Adolfs kyrka
Västernorrland

Konfirmation av tradition

Petra Hamngren: "Det är mest i storstäder antalet konfirmationer går ner."
1:12 min

Nu är det konfirmationstider igen. Även om antalet konfirmationer i hela landet dalat sen 70-talet så ligger nu antal konfirmander i Västernorrland på en ganska stabil nivå. Andelen konfirmander är mest beroende på hur stor barnkullen är under det givna året. Petra Hamngren, präst i GA församling säger att många konfirmerar sig på grund av tradition. 

– Jag tror att för en del så är det traditioner som ligger bakom. Att föräldrar och mor- och farföräldrar har gjort det och tyckte det var kul, säger Petra Hamngren. 

Petra Hamngren tror också att många börjar för att det är kul att gå på läger, men att ju längre tiden går desto mer blir de unga intresserade av att ställa frågor och prata om religion. 

Hur ser framtiden ut för konfiramtioner i Svenska kyrkan?

– just nu vet vi ju ingenting om hur det kommer utveckla sig. Det är mest i storstäder antalet konfirmationer går ner, medan vi på landsbygden har mer stabila siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".