1 av 3
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 3
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
3 av 3
Thomas Quick i rättegång gällande mordet på Johan Asplund. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX
Västernorrland

Justitieministern vill granska Fallet Quick

Beatrice Ask: "Vi måste ta reda på varför det blev så fel"
13 min

Justitieminister Beatrice Ask (M) förbereder en granskning av "Fallet Quick". Och i samband med Ekots lördagsintervju i helgen kallade hon det även för en rättskandal.

Tomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, dömdes för åtta mord. Han har nu friats för sju av dem, däribland mordet på Sundsvallspojken Johan Asplund. I sommar väntas beslut i den sista av domarna.polisutredningarna i samtliga fallen gjordes inom Sundsvallspolisen.

Är det här en rättskandal?

– Det är det naturligtvis, därför att här har en person dömts för väldigt allvarliga brott och blir nu frikänd  i ärende efter ärende. Det är klart att det är väldigt allvarligt, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Hur viktigt är det att ta reda på hur det kunde bli så här?

– Redan när de första frikännandena kom så insåg jag ju att vi behöver gå till botten med vad som hänt. Dels behöver vi ta reda på varför det blev så fel i de här utredningarna. Det andra vi måste fundera på är om vi sedan dess har rättat till det som gjorde att det kunde bli så fel. Men vi måste avvakta tills hela rättsmaskineriet har gjort sitt innan vi sätter igång den processen, men jag tycker att det finns anledning att noga gå igenom detta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".