Eon Arena, Foto: Kudrat Babadjanov
Timrå

Arenafrågan anmäld till Förvaltningsrätten

Hellqvist (FP)"Vi vill nu att Förvaltningsrätten granskar det här"
1:39 min

Timrå kommun håller Handelsbanken skadelösa om hockeyklubben Timrå IK skulle gå i konkurs. Så tolkar den politiska oppositionen i Timrå ett avtal som den socialdemokratiska kommunalrådet Ewa Lindstrand och kommunekonomen skrivit med banken. Hela arenafrågan, och hur den behandlats politiskt, blir nu ett ärende för Förvaltningsrätten.

Handelsbanken betalar därmed ut sju miljoner till klubben medan kommunen får stå som ekonomisk garant. Men avtalet har inte diskuterats alls i kommunstyrelsen och bär inte heller Timrå kommuns sigill eller andra kännetecken. I själva verket ser det ut som att två privatpersoner skrivit på avtalet.

– De kan ju aningslöst ha skrivit på det här avtalet utan att ha förstått konsekvenserna av det hela, säger Björn Hellqvist (FP)

– Avtalet ser verkligen inte ut att ha Timrå kommun som avsändare, säger Hellqvist.

Irritationen hos oppositionspartierna i Timrå är påtaglig när avtalet om att göra Handelsbanken skadeslösa gentemot Timrå IK fattats av kommunalrådet utan diskussion i kommunstyrelsen.
– Det faktum är att det inte finns något fattat beslut i vare sig kommunstyrelsen eller i någon annanstans gör det rent olagligt, säger Hellqvist.

Det handlar om att ett pantbrev måste delas och banken krävt att bli skadeslösa om klubben, som just nu är inne i en rekonstruktion, skulle gå i konkurs. Men riskerna för skattebetalarna tonas ner av Ewa Lindstrand som skrev på avtalet med banken.

– Det är ett papper som Handelsbanken har upprättat så det är inget konstigt eller något problem med det. Så jag förstår inte vad det är för dramatiskt med det här underlaget, säger Ewa Lindstrand (S)

Att avtalet skulle strida mot kommunallagen, som oppositionen i Timrå menar, avfärdar det socialdemokratiske kommunalrådet helt.

– Det är rent nonsens att det skulle vara ett brott mot kommunallagen. Det är en verkställighet som kommunalfullmäktige i Timrå fattat, säger Ewa Lindstrand (S).
Oppositionen i Timrå som hellre ville köpa tillbaka arenan av Timrå IK röstades ner i kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan. Kommunfullmäktige, med Socialdemokraterna i majoritet, beslutade att  efterskänka 75 procent av den skuld klubben har till kommunen, knappt 24 miljoner kronor. Men oppositionen tyckte att det skulle vara en bättre affär för skattebetalarna att köpa tillbaka arenan för 35 miljoner från klubben för att värdet ska kunna behållas i kommunal ägo.

Men det som irriterade oppositionen mest var att i fullmäktigemötet den 27 maj lade majoriteten fram förslaget som inte hade beretts i kommunsstyrelsen och som oppositionen inte hade fått tid att sätta sig in i. Därför har ärendet om arenafrågan nu anmälts till Förvaltningsrätten.

– Det som Förvaltningsrätten har att ta ställning till nu är det kommunalrättsliga, säger Björn Hellqvist.

Ni försöker alltså att få hela beslutet om arenafrågan i Timrå ogiltigförklarat?
 – Ja vi besvärar oss över beslutet som vi alltså skickat in till Förvaltningsrätten idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".