Elisabeth Leidinge vet hur man ska arbeta för att motverka korsbandsskador i damfotbollen. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Kvinnors korsband skadas på fotbollsplanen

"På damsidan har man inte samma möjlighet till återhämtning"
5:07 min

Korsbarnsskadorna tycks skena inom damfotbollen. I damallsvenskan fördubblades antalet korsbandskador i fjol.

Också i Sundsvallslaget SDFF är problemet tydligt. Tränaren Elisabeth Leidinge berättar varför kvinnor kan råka ut för fler korsbandskador än män.  

Och i går skrev Dagens Nyheter att trenden fortsätter med nio korsbandskador i allsvenskan redan i år. En av dem är till exempel Sundsvallsbördiga Hanna Glas, som från och med i år spelar i Sunnanå.

I Dagens Nyheters artikel kan man även läsa att just korsbandskadorna är ett problem som drabbar kvinnor i högre grad än män. Läkare konstaterar att det kan ha en anatomisk förklaring, eftersom kvinnors bredare bäcken ger deras ben en annan vinkel än männens.

För Elisabeth Leidinge SDFF är det ingen nyhet. Hon tror att det både kan finnas fysiska och psykiska orsaker, eftersom kvinnliga elitfotbollsspelare i många fall har sämre förutsättningar till god återhämtning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".