Lars Hedman är odlingsledare vid Bergeforsens fiskodling i Timrå. Han tror inte att den drabbade fisken är farlig att äta, men den parasit som drabbat den kan få negativa konsekvenser för genetiken och för sportfisket tror han. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Västernorrland

Smitta i Indalsälven kan vara katastrof för laxen

Lars Hedman: "Två generationer kan slås ut"
3:33 min

Bergforsens Laxodling i Timrå kan tvingas slakta all fisk och stänga ned anläggningen på grund av en mystisk smitta i Indalsälven. Är katastrofen framme får det förödande konsekvenser traktens yrkes- och sportfiskare.

– Det märks inte på våra fiskar, men proverna visar att de är drabbade av parasiten. Vissa stammar kan ju tåla smittan medan importerad fisk dör, säger Lars Hedman, odlingsledare på Bergeforsens laxodling.

Enligt honom började problemen redan för två år sedan då regnbågsrom importerades från USA till Överumans fiskodling i Hölle. När den kläcktes visade den missbildningar och många av ynglen dog.

– Hela anläggningen fick slaktas och sen stängdes den. Men sedan hittades parasiten ute i älven och då var man rädd att vår odling skulle drabbas, med tanke på att den ligger fem mil uppströms, säger han.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".