Foto: Ulla Öhman / Sveriges Radio
Härnösand

Bedrägerimisstänkta kvinnans psykiska hälsa gås igenom

Ulla Öhman på plats vid rättegången
0:52 min

Tjugo minuter efter att rättegången om bluffen mot försäkringskassan återupptogs idag så beslutade rätten om stängda dörrar. Det för att den misstänkta kvinnan och hennes advokat har beslutat att låta rätten se hennes sjukjournal i ett försök att visa hur allvarligt psykiskt sjuk hon är.

Strax efter klockan nio rullade kvinnan in i sin rullstol i rättssalen.

– Hon är liten och väldigt mager och enligt advokaten är hon mycket nervös och mådde mycket dåligt, säger reporter Ulla Öhman, på plats under rätteången.

Kvinnan och hennes advokat hade beslutat att upphäva sekretessen och visa upp hennes sjukjournal för att visa rätten hur allvarligt sjuk hon är. Det handlar inte om den muskelsjukdom, som är anledningen till att Försäkringkassan beviljat henne pengar, utan att hon är psykiskt sjuk.

Kvinnan har tidigt haft problem med flera identiteter.

– Och nu när hon kommer hit stressad och orolig så är det stor risk att hon kommer att byta personlighet. Jag har själv sett det hända en gång, säger advokat Johan Sterner.

När sjukjournalen gås igenom beslutade domaren om stängda dörrar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".