Magnus Sjödin (M). Foto: Theres Ulander/Sveriges Radio
SUNDSVALL

Magnus Sjödin lämnar Moderaterna

Den politiska turbulensen i Sundsvall, men också en besvikelse på regeringen gör att Magnus Sjödin, som tidigare i vår lämnade posten som kommunstyrelsens ordförande, nu lämnar Moderaterna.

Det har under lång tid varit turbulent inom politiken i Sundsvall. Miljöpartisten Ingrid Möller har varit något av en politisk vilde i Sundsvalls kommunfullmäktige det senaste året. I budgetfrågan röstade hon emot sitt parti och resten av den blågröna koalitionen. Detta innebär att koalitionen har styrt med en rödgrön budget.

I slutet av februari avgick Magnus Sjödin som kommunalråd, eftersom han kände att han inte lyckades bedriva den politik han ville. För ett par veckor sedan gick Moderaterna ut med att man inte har förtroende för Socialnämndens ordförande Else Ammor. Hon har tidigare sagt till P4 Västernorrland att hon sitter kvar som nämndsordförande.

Tubulensen i partiet har gjort det lättare för Magnus Sjödin att ta steget och lämna Moderaterna.

– Det är tråkigt att se hur utvecklingen har eskalerat. För mig är det enkelt, om 23 personer röstar för att de inte har förtroende för mig som politiker och en röstar för att den har förtroende ska man ta konsekvenserna och lämna sitt uppdrag. Det borde Else ha gjort, säger Magnus Sjödin.

Sedan Miljöpartisten Ingrid Möller röstade emot den blågröna koalitionen i Sundsvall och den Socialdemokratiska budgeten röstades igenom i kommunfullmäktige, för ett år sedan, har det varit svårt för koalitionen att driva sin egen politik. Mem med distans till detta ser inte Magnus Sjödin att han kunde ha agerat annorlunda.

– Vi försökte och hade långtgående förslag med kompromisser. Tyvärr valde man från andra sidan att inte räcka ut handen. När jag avgick hoppades jag att det skulle bli lättare föra politiska samtal. Som jag ser det nu är positionerna fortarande låsta i Sundsvall, säger han.

Magnus Sjödin är dessutom besviken på hur regeringen, med Moderaterna i spetsen, hanterat frågan om broavgifter för privatpersoner på bron över Sundsvallsfjärden.

– Sundsvalls kommun har bestämt att vi ska gå in med 250 miljoner kronor med skattebetalarnas pengar för att lösa trafikproblematiken. Vi skrev ett avtal med Trafikverket att privatbilister ska vara befriade från att betala avgifter. Nu säger man att ett nytt EU-direktiv omöjliggör detta och vill avgiftsbelägga alla. Här borde staten och regeringen ta sitt ansvar och se till att ingångna avtal hålls. Det är anmärkningsvärt att man försöker krypa ur den här typen av avtal. Här borde Anders Borg lätta på plånboken, säger han.

Sedan Magnus Sjödin lämnat uppdraget som kommunstyrelsens ordförande har han börjat planera för en framtida yrkeskarriär.

– Det går inte att förknippa det med att vara knuten till ett parti, säger Magnus Sjödin.

Vad han ska göra i framtiden vill han däremot inte kommentera.

– Jag har en del planer och har ägnat tiden med att hitta nya samarbetspartners. Jag har fått flera förslag. Till hösten kan jag berätta mer, säger Magnus Sjödin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".