1 av 2
Här har björnen varit framme och förstört och ätit för tusentals kronor. Foto: Lars Höglund
2 av 2
Björnen har rivit ut kupan och honungen. Foto: Lars Höglund
LANDTJÄRN

Björnangreppen fortsätter mot biodlare i Landtjärn

Lars Höglund: "Vi har satt upp ett 30-tal elstängsel"
3:21 min

Björnangrepp har orsakat förluster på över en halv miljon kronor för länets största biodlare Lars Höglund. Förlusterna är nu så stora att han överväger att lägga ned sin verksamhet i Landtjärn utanför Härnösand.

Ett 30-tal av Lars Höglunds 80 bigårdar har attackerats. De första björnangreppen började under våren 2011 och sedan har attackerna pågått till och från. Han har lånat pengar för att täcka förlusterna och har också försökt skrämma bort björnen.

– Vi har satt upp ett 30-tal elstängsel och har satt upp ljudskrämmor som reagerar på något som rör sig framför bikuporna för att skrämma bort björnen. Elstängslet är det mest effektiva men kräver mycket jobb, säger Lars Höglund.

Han får spendera mycket tid med att städa upp efter björnen och överväger nu att lägga ned sin verksamhet. Han tycker att Länsstyrelsen ska ersätta de skador som uppstår.

– Hittills har de inte ens ersatt hälften. Jag vill också se att de underlättar för skyddsjakt. Länsstyrelsen är mer strikt här än hos andra län, säger Lars Höglund.

Länsstyrelsen har sagt nej till skyddsjakt på björn, men Lars Höglund har överklagat beslutet till Naturvårdsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".