1 av 3
På en stor vridscen spelas teater i Dödafallet. Foto: Christer Jonasson
2 av 3
Vildhussen tystade fallet och tömde stora Ragundasjön som bara försvann på fyra timmar. Foto: Christer Jonasson
3 av 3
I området kring Dödafallet spelas Shakespeares komedi ”Som ni vill ha det”. Foto: Christer Jonasson
VÄSTERNORRLAND

Teater Västernorrland ordnar sommarteater i Döda Fallet

Helena Svartling: "Jag älskar den här typen av vildsint natur"
10 min

Trots minskade anslag har Teater Västernorrland minskas ett kontrakt på fem år när det gäller sommarteater vid Döda Fallet i östra Jämtland.

På fredag, midsommarafton, är det premiär för den årliga utomhusteatern. Där man sätter upp Shakespeares komedi  ”Som ni vill ha det”. Skådespelarna är både proffs och amatörer. Några tunga namn i täten är Ewa Fröling, Bengt CW Carlsson, Ingemar Virta, Helena Svartling och Åke Arvidsson.

– Scenografin är ju fantastisk, det är magiskt och man känner sig liten i den här omgiviningen, säger Åke Arvidsson.

Helena Svartling är också imponerad av omgivningen.

– Jag älskar den här typen av vildsint natur och nu får vi D-vitaminer genom att vara utomhus, för vi står ju i mörka lådor annars, säger hon.

Det är ingen musikal, men pjäsen är moderniserad med musikaliska inslag som Lasse Sörlin står bakom.

– Ragunda är Jämtlands svar på Mississippi, vi har mycket blues här.

Utomhusteater är som gambling, allt kan hända. Vid en föreställning landade en bisvärm på 10 000 bin och en annan gång kom ett gäng på 20 personer på var sin Harley Davidson och dammade in, säger Lasse Sörlin.

Området där teatern spelas, Döda fallet, har också sin egen historia. Under slutet av 1700-talet anställdes Magnus Huss för att leda vattnet in på en annan väg, en timmerflottningsled, förbi vattenfallet Storforsen.

Men den lilla bäck han skulle leda vattnet i grävde sig snabbt  genom en grusås, tömde sjön, tystade fallet och det blev en väldig flodvåg nedströms Indalsälven. Stora Ragundasjön försvann på bara fyra timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".