Kristian Luuk, en levande tamburmajor. Foto: Leif R. Jansson/Scanpix
Ordalaget 14 juni 2013

Ordalaget resonerar om tamburmajor och andra fina ord

Ordalaget resonerar om tamburmajor och andra fina ord
22 min

Tamburmajoren kan leda en musikkår, men kan också (skämtsamt) vara en rockvaktmästare, samt en fristående rockhängare. Idag K-märker vi av hjärtans lust.

Nu tar vi sommarlov och är tillbaka fredagen 30 augusti, men titta in och skriv på vår facebooksida, Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland.

Lev och blomstra !

Christina Lars T. och Stefan

Idag gör vi en trippel K – märkning  på  utifrån ett e-brev från Carin Dahlberg: förstukvist, tamburmajor och gandhiskynke(mycket ljus herrock i poplin, NE).

Den som är förtjust i chips och annat tilltugg kan sägas vara snacks-salig. Vi födelsemärker. Tack TT för detta nyord.


Ofta ser våra lyssnare exempel på märkliga böjningar av adjektiv. Mia och Ellinor i Kälarne ger några exempel.
” Sveriges öppnaste restaurang eller den här stadens kändaste person eller som ett känt matföretag har ””våra minstaste köttbullar””.  Vi trodde att det heter  mest öppna och mest kända.  Framför allt heter det väl bara minsta i  fråga om  köttbullarna.”

Vi har ju tidigare resonerat om hur många strax det går på en kvart. Vår tes är att det är 7 – 8 stycken. Men begreppet är relativt.
Barbro Adolfsson skriver följande:
” Jag har varit tågpendlare under många år. När SJ meddelar i högtalaren att tåget mot Stockholm strax kommer in till perrongen så visar det sig att det inte går mer än högst ett strax på en kvart.”

Apropå resonera kommer vi fram till att detta fina verb bygger på en ömsesidighet, en demokratisk form av samtal, ett utbyte av tankar då man lyssnar på varandra och tar intryck av det som sägs. Vi K- märker resonera.   Den märkningen får också korpulent, som Inger i Matfors tycker är ett kul ord.

Lars Forsberg meddelar oss följande:

” Apropå gamla mängder och mått som ventilerats i tidigare program, så läste jag i Systembolagets senaste nummer av tidningen ”Bolaget” under rubriken ” Mat och dryck” följande: ”Vi provar tre olika rätter till ett knippe vita viner med olika grad av sötma.” Då undrar man: Hur många flaskor ingår i ett knippe? Och hur ser det ut?

Ser i  SAOB att allt mellan dill,  ””benlösa geddor” ”och stål kan saluföras i knippor, dock inte vinflaskor. Knippe ett fint gammalt ord”.

På vår facebooksida  skriver Karin Norlin bl. a:

” Det är så fräsigt när ord och uttryck bara dyker upp i minnet ”,  pillemarisk är ju ett underbart härligt ord, tycker Karin. Vi K-märker både fräsigt och pillemariskt. Samma ? Karin ger oss också via e- brev ursprunget till uttrycket  undantaget som bekräftar regeln:

”Sökte o sökte, till sist hittade jag Cicero, född 106 f.kr, som citeras ha sagt “” Förmodan att ett exempel på

en avvikelse från en tes, i verkligheten stöder denna””.

Vi bestämmer också för att införliva det engelska ordet för sms: text på vår nyordslista.

Christina Kjellsson sjunger fint en egen ny text om nu, sedan och medan till melodin ” Nu är det jul igen”

Vi avslutar med några rader från Anki W

”Hejsan, jag tycker ordet pedalera är ett bra ord att k-märka, det betyder att man snabbt växlar mellan gas, broms.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".