Stängda avdelningar och brist på sjuksköterskor är ett hot mot patientsäkerheten, enligt Fackförbundet Vårdförbundet. Foto: Ulla Öhman
LANDSTINGET

Facket: "Brist på sommarvikarier hotar patientsäkerheten"

Inger Johansson: "Det är väldigt sårbart"
5:59 min

Stängda avdelningar och brist på sjuksköterskor är ett hot mot patientsäkerheten, enligt Vårdförbundet.

– Det har varit svårt att bemanna med sjuksköterskor på enheterna på de tre sjukhusen, säger Inger Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Enligt Inger Johansson beror sjuksköterskebristen på att många studenter inte kommer från länet och flyttar då hem till sina hemorter, men det beror också på studenternas krav på högre ingångslöner.

– Det har tagit tid för arbetsgivaren att fånga upp studenterna och erbjuda vettiga löner. Man har till sist gett bättre löner, men det finns ändå inte tillräckligt många sjuksköterskor.

Om landstinget tidigare gått ut och lockat med bra lön hade det sett bättre ut idag, tror Inger Johansson.

– Då hade man kunnat locka till sig människor från andra delar av landet också, säger Inger Johansson.

Enligt en enkät som facket har gjort bland lokala avdelningar i hela landet bedömer 60 procent att det kommer att bli allvarlig brist på sjuksköterskor. Enligt Inger Johansson är situationen i Västernorrland sämre än tidigare år och det hotar patientsäkerheten.

– Det är väldigt sårbart. Finns det inte bemanning med rätt kompetens är det en risk. Om det blir en anhopning med patienter är det svårt att bemanna upp där det inte finns någon buffert att ta av, säger Inger Johansson.

När det är brist på sjuksköterskor kan sjukhusen istället stänga avdelningar, men det är en dålig lösning enligt Vårdförbundet.

– Patienterna kommer ju att komma till sjukhusen ändå och då har vi en lägre bemanning med för många patienter. Det är en stor risk. Vi kanske inte hinner med våra arbetsuppgifter och glömmer saker.

Idag kommer Vårdförbundet att träffa landstinget för att diskutera sommaren.

– Det finns en samstämmighet om att situationen inte ser bra ut. Men lösningen med färre vårdplatser är en dålig lösning i våra ögon, säger Inger Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".