Lotta Borg och Lena Bergqvist är initiativtagare till skolupproret i Timrå. Foto: Pontus Hellsén
Timrå

Skolupproret i Timrå kuppade fullmäktige

Lena Bergqvist: "Vi måste titta över budgeten"
1:38 min

Skolupprorets företrädare i Timrå kuppade sista fullmäktige innan sommaruppehållet. Men protestaktionen stoppades snabbt. Socialdemokraten Lena Bergqvist blev utkörd när hon försökte lämna över namnlistor under allmänhetens frågestund.

– Jag hoppas att fullmäktigeledamöterna ska skaka på skallen och börja fundera på vad vi håller på med. Vi måste titta över budgeten mer, säger Lena Bergqvist, ersättare i kommunstyrelsen.

Timrå ligger i botten gällande skolpeng, lärartäthet och studieresultat. Det hävdar Lena Bergqvist. Hon är förvånad över att namninsamlingen med över 3 000 underskrifter nekas av fullmäktige.

– Det är väldigt många kommuninvånare. 11 000 är röstberättigade och de flesta som har skrivit på är faktiskt vuxna.

Men kommunalrådet Ewa Lindstrand kontrar sin partikollegas argument. Hon ifrågasätter tillförlitligheten i namninsamligen och anklagar Lena Bergqvist för att använda gammal statistik.

– Den där statistiken är för 2011. Efter det har arbetet satts igång, det handlar om skolledning, förändrat arbetssätt för ledning och styrning. Redan nu har arbetet gett vissa positiva effekter och det känns jättebra, men det gäller att fortsätta det här arbetet för det är inte klart.

Det finns en spricka inom socialdemokratin i Timrå, enligt Lena Bergqvist. Det är ett uttalande som Ewa Lindstrand varken vill bekräfta eller dementera. Men de ledande socialdemokraternas protestaktion kan komma att få konsekvenser.

– Jag bedömer att vi hade en överenskommelse om fortsättningen för det så kallade skolupproret. Jag konstaterar att de inte har följt överenskommelsen som partiet har bestämt, och då handlar det ytterst om att arbetarekommunens styrelse tar ställning i frågeställningarna, säger Ewa Lindstrand.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".