Åklagaren yrkar på fem års fängelse för den Härnösandskvinna som är misstänkt för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. Foto: Ulla Öhman
HÄRNÖSAND

Åklagaren vill se fem års fängelse för miljonbedrägeri

Åklagare Lo Jonsson: "Ifrågasätter hennes beskrivning"
1:26 min

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för den Härnösandskvinna som är misstänkt för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. Försvaret anser däremot att hon borde släppas.

– Det här är grova brott och det finns en systematik. Hon har genom felaktiga och falska handlingar fått ersättningar som hon inte hade rätt till och på bekostnad av andra, sa åklagaren Lo Jonsson i sin slutplädering.

Båda parterna anser dock att det bör göras en stor rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan innan domen slås fast. Kvinnan hävdar att hon lider av DID med multipla personligheter, men åklagaren tror inte på det och vill därför att kvinnan utreds.

Åklagaren yrkar på ett års fängelse för kvinnans bror, som är misstänkt för medhjälp till brottet.

Åklagaren yrkade också på att kvinnan ska fortsätta hållas häktas tills dom faller. Hur det blir med det fattar domstolen beslut om i morgon bitti. Då kommer också datum för domen.

Vid en fällande dom begär Försäkringskassan pengarna tillbaka från kvinnan. Totalt rör det sig om cirka 14 miljoner kronor. Åklagaren menar att båda syskonen ska vara solidariskt skadeståndsskyldiga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".