Så här ska man sitta när man startar - på huk med det starkaste benet längst fram. Yonathan Helsing tycker själv att han är seg i starten, men han är garanterat snabbare än Aila. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Västernorrland

Sveriges snabbaste 15-åring Yonathan Helsing lär Aila att springa snabbt och starta explosivt

Yonathan Helsing: "Titta ner och skjut upp ryggen"
2:31 min

Han har bara friidrottat i 1,5 år men redan är han den snabbaste 15-åringen i Sverige på 100 meter. Yonathan Helsing heter killen från Söråker som slår rekord efter rekord. Hur springer han så snabbt? Aila åkte till Baldershovs idrottsplats i Sundsvall för att ta reda på det.

Men Yonathan Helsing är inte bara en löparstjärna. Han kastar spjut, hoppar höjd och är bra på både längd- och höjdhopp.

– Jag har lätt för att lära mig så det är väl därför. Men jag har nog alltid varit snabb, ända sedan jag var liten, berättar han.

I höstas vann Yonathan Helsing 100-metersfinalen på DN galan youth och slog nytt svenskt årsbästa för 14-åriga killar. I slutet av maj i år sprang han 100 meter på 11,36 sekunder - snabbast i sin åldersklass hittills under 2013.

Nästa mål är att springa 100 meter på 11,15 sekunder. För att lyckas med det ska han finslipa starterna.

– Jag är lite seg, så jag måste öva på det, säger Yonathan Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".