Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
VÄSTERNORRLAND

Strömmingen är det viktigaste på midsommarbordet för norrlänningar

Det finns vissa regionala skillnader på svenskarnas midsommarbord, visar statistik som Hemköp sammanställt. Strömming är fortsatt den midsommarprodukt som köps mest i Norrland. Skåningarnas inköp av inlagd sill har minskat markant under de senaste sju åren medan norrlänningarna och svenskar i Mellansverige köper mer inlagd sill än tidigare år.

Klassiska midsommarprodukter förekommer hos de allra flesta, men varje region har specialiteter baserade på lokala traditioner och förändringar från tidigare år förekommer.

Hemköps statistik baseras på ett urval av svenska midsommarprodukter från livsmedelsbutiker i hela landet under midsommarperioden 2012. Statistiken är jämförd med de tidigare statistikåren 2005 och 2008. Försäljningssiffrorna är justerade efter antalet invånare i respektive region.

– Det är intressant att se hur svenskarnas matinköp under midsommar de senaste sju åren har sett ut och jämföra siffrorna. Man kan se att det sker både stora förändringar men också att många inköp är konstanta. Till exempel köper Skåningarna fortsatt allra minst midsommarmat och norrlänningarna tillsammans med svenskar från Mellansverige mest. Göteborgarnas midsommarmatinköp däremot är ganska konstant sedan sju år tillbaka, säger Maria Nobel, kommunikationschef Hemköp.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".