1 av 2
Fotsoldatshjälmen är inspirerad av vikingatid och den väger 2,5 kilo. Den ska skydda Daniel Granath mot hårda slag när han fightas med kompisarna. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
2 av 2
Just nu håller Daniel Granath på med ett broderi och så ska han fixa ett par nya skor. Inspirationen till draken hittade Daniel Granath i en förlaga i en bok från 1400-talet. Skon, som är en vikingatida remkänga från Hedeby är också bara halvfärdig än så länge. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Västernorrland

Geek of the week: Daniel Granath brinner för medeltid, riddare och lombardisk mat

"Jag har alltid varit historiskt intresserad"
2:23 min

Daniel Granath - eller Are Faggesson, som hans alter ego heter - är veckans nörd i P4 morgon. Han lämnar gärna Sundsvall för att vara med på medeltidsveckan i Visby.

Annars gillar han att brodera drakar, sy tidsenliga kläder och laga medeltida mat tillsammans med sin fru, Jessica Granath. Då blir det ofta lombardiska kycklingpajer med saffran.

– Det är en tidstypisk krydda tillsammans med kanel. Men det kunde bara de rika köpa. De flesta fick hålla sig till salt och peppar, berättar Daniel Granath.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".