VÄSTERNORRLAND

Bättre läge för utländska bärplockare i sommar

2:47 min

Förutsättningarna för de utländska bärplockare som kommer till Sverige för att plocka vilda bär har förbättrats. Det konstaterar organisationen Swedwatch i en ny rapport som släpps i dag.

Mats Wingborg, utredare för Swedwatch som tidigare har framfört hård kritik mot grossisternas bristande etiska ansvar, ser nu ett ökat engagemang hos flera grossister när det gäller att ta ansvar för bärplockarnas villkor.

 – Det är lite av ett genombrott kan man säga, att de tar på allvar att villkoren har varit så dåliga för de utländska bärplockarna, och har upprättat olika system och tagit fram handböcker. Ja, en rad olika initiativ för att inför sommaren 2013 förbättra villkoren för plockarna.

Organisationen Swedwatch, som tidigare har granskat och uppmärksammat bärplockarnas dåliga arbetsförhållanden, menar att både företagen och grossisterna i den svenska bärbranschen har tagit stora steg framåt i sitt ansvarsarbete. Enligt Swedwatch är det mest intressanta initiativet de långt gångna planerna på gemensamma krav på etiska riktlinjer, och ett gemensamt verktyg för att kunna följa upp att kraven efterlevs.

I år kommer det även göras fler kontroller av bärförsäljare i skogarna än tidigare, och grossisterna kommer att föra statistik över var bären har plockats, och vem som köpt dem. En annan förbättring är att det har tagits fram utbildningsmaterial i svensk arbetsrätt på thailändska och att bärplockare har informerats på plats i Thailand. Och kraven på att de thailändska bärplockarnas arbetsgivare följer regelverken har skärpts.

Men det är huvudsakligen för de organiserade utomeuropeiska plockarna med anställningsavtal som villkoren har förbättrats. Dessutom är skillnaden mellan olika grossisters ambitioner när det gäller att arbeta för förbättringar för plockarna, stora.

Vissa initiativ har dock tagits för att försöka motverka missförhållanden bland de fria plockarna, som de hundratals bulgarer som befann sig i skogarna utanför Norduppländska Mehedeby förra sommaren, där de levde i tält och under presenningar utan rinnande vatten och el.

Förutom skärpta krav på ID-kontroller av friplockare som säljer bär, ställs även krav på uppköpare när det exempelvis dyker upp hela lastbilar med bär.

 – Då inser man ju att det handlar om en mer storskalig plockning, och då finns det flera olika system som grossisterna har upprättat i år. Att de ska kunna ställa krav på de här försäljarna, att de ska kunna redovisa vilka det är som har plockat de här bären. Och om det finns misstankar om att det handlar om svart arbetskraft så ska man ta kontakt med kommuner och polisen och så, säger Mats Wingborg.

Efter den här bärsäsongen, kommer man då som konsument kunna vara säker på att de frysta bär som man köper i matbutiken har plockats under goda villkor och goda arbetsförhållanden?

 – Nej, helt säker kan man aldrig vara. Dels så återstår det att se vad som händer under säsongen. Det är väldigt svårt att kontrollera villkoren inom den här branschen. Jag tror aldrig det kommer vara så att man kan vara helt säker.

Astrid Iselidh

Astrid Iselidh. Foto: Thomas Artäng/SR

astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista