Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Västernorrlands län

Inget extra fokus på bärplockare i länet trots nationell satsning

Pontus Fälldin: "Väljer att lägga vår prioritering på annat"
1:33 min

I år lägger polisen extra krut på att förhindra att utländska bärplockare utnyttjas av oseriösa bärföretag. Genom extra kontroller ska risken för människohandel minska, enligt Rikspolisstyrelsen. Men i Västernorrland kommer bärplockarna inte att ägnas någon extra uppmärksamhet.  

– Just i Västernorrland har vi haft förhållandevis begränsade problem med det här. Nationellt vet jag att det har varit betydligt större problem, till exempel i Gävleborg i fjol. Hade vi haft den bilden här hade vi haft en betydligt större prioritering på det här under det här året, men hitintills har vi inte haft det och då väljer vi att lägga vår prioritering på andra saker, säger Pontus Fälldin, tillförordnad stabchef för polisen i Västernorrland.

I år har migrationsverket fått in drygt 6000 ansökningar från människor utanför EU, som vill jobba med bärplockning i Sverige. Sen tillkommer också alla de EU-medborgare som kommer hit för att plocka bär, som genom den fria rörligheten inom EU inte behöver kontakta migrationsverket.

I vissa län, tillexempel Gävleborg, har man haft stora problem med att utländska bärplockare har utnyttjats för att företagare ska tjäna pengar. Men i Västernorrland är det alltså inget direkt problem, och utöver de rutinkontroller som polisen gör när de stöter på bärplockarna, kommer inget extra fokus att läggas på det. Men även om problemen inte är stora just här, funderar många en extra gång innan de köper bär. En av dem är Jolanda Reintz.

– Ja, fast jag köper ju väldigt sällan bär i affären, men absolut så vet jag ju hur de där bär plockarna har det.

Inte heller Bengt Nordström köper bär i affären särskilt ofta, men också han är medveten om hur situationen ser ut för vissa av de utländska bärplockare som kommer till Sverige med löftet om guld och gröna skogar.

– Det är en förbannelse tycker jag att de utnyttjar de här bärplockarna, lurar hit dem. Att man gör sig pengar på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".