Leif Hemmingsson och Annica Odelind, Polisen Västernorrland.
VÄSTERNORRLAND

Fyra av tio rattfulla är drogpåverkade

Leif Hemmingsson: "Drogfyllan ökade drastiskt"
1:22 min

Tusen personer i vårt län åker fast för rattfylla under ett år, 400 av dom är drogpåverkade.

År 2005 fick polisen en grundlig utbildning för att kunna identifiera drogpåverkade bilförare, vilket ledde till att antalet snabbt steg för att sedan plana ut och stanna på den nivån.  

Det är viktigt att få fast drogpåverkade bilister. Omdömet är totalt oberäkneligt och att få fast en som är drogpåverkad bakom ratten kan ofta leda till att andra brott klaras upp.

En drogpåverkad bilist är ofta kriminell och att åka fast vid en trafikkontroll kan i det läget alltså förhindra ytterligare brott.

En bilist som är påverkad av alkohol avslöjas genom utandning men ännu finns ingen mätbar metod för att avslöja en drogpåverkad.

Därför pågår det ständigt en utbildning och uppdatering hos polisen för att direkt på plats kunna avgöra tillståndet.

– Efter det att polisen startade en stor utbilning för att lära sig identifiera de drogpåverkade i trafiken ökade antalet drastiskt och sedan har det hållit sig på den nivån. Det innebär c:a 400 per år i länet, det säger Leif Hemmingsson.

– Vi får redan på polishögskolan en bra utbilning som sedan fortsätter och aktualiseras för varje år, säger Annica Odelind, informatör vid Polisen i Västernorrland.

Annica Odelind ger några första kännetecken som polisen använder sig av för se om en förare är drogpåverkad:

  • Allmänt beteende
  • Ögon, pupillens storlek
  • Hur personen pratar
  • Rörelsmönster
  • Om personen tuggar mycket och hur käkarna rörs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".