Fabriken blev helt utbränd. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Inga pengar från kommunen till saneringen av Nyhamn

1:33 min

Det förorenade gamla fabriksområdet i Nyhamn, söder om Sundsvall, är i stort behov av sanering. Ett fallfärdigt område som gömmer giftiga ämnen som PCB och arsenik.

Sundsvalls kommun vill nu tvångsinlösa fastigheterna för att påbörja rivningen av byggnaderna men själva saneringen vill inte kommunen stå för.

En sanering av det gamla förorenade fabriksområdet i Nyhamn, söder om Sundsvall beräknas kosta mellan 80 -150 miljoner kronor. Och den kostnaden borde den före detta ägaren SCA, som drev verksamhet där på 60 talet, samt Länsstyrelsen som kan söka pengar från Naturvårdsverket stå för, menar Örjestål.

– Om kommunen blir huvudman för projektet skickar vi in en ansökan till Länstyrelsen som i sin tur skickar den vidare till Naturvårdsverket, säger Greger Örjestål.

Den fallfärdiga fabriken har brunnit ett flertal gånger de senaste åren. Dessutom står fabriksområdet idag helt öppet och blivit lite av en dumpningsplats för skrot och sopor.

– Det kan i sin tur innebära att det börjar att brinna igen för de som är där nattetid eldar det som är brännbart, säger Örjestål. Så det är absolut viktigt att vi får bort byggnaderna till att börja med, säger Örjestål.

Sundsvalls kommun hoppas att alla beslut om rivning och sanering faller på plats under nästa år. Men det kommer att ta många år till innan fabriksområdet är sanerat och klart.

– Det är ett omfattande jobb så det arbetet är nog inte klart förren framåt år 2020, säger Greger Örjestål markingenjör på Sundsvalls kommun.

Christer Suneson

christer.suneson@sverigesradio.se
060-190351

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista