Linda Wiklund på Arbetsförmedlingen, Sundsvall. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Många unga utan sysselsättning

23-årige Jonatan:"Jag var arbetslös i hela tre år"
1:49 min

Nästan 3000 unga vuxna i åldrarna 16-25 år vare sig arbetade eller studerade i Västernorrland år 2011. Det motsvarar omkring var tionde ungdom i länet. Och många av ungdomarna saknar myndigheterna vetskap om hur de försörjer sig.

22-årige Jonatan Peter är arbetssökande i Sundsvall och vet hur det är att vara utan arbete.

– Jag var arbetslös i tre år satt hemma helt utan energi. Nu har jag jobbat till och från under en tid men behöver något stadigt, säger Jonatan Peter

Flest unga utan sysselsättning i Ånge och Kramfors
Omkring 1200 unga står utan både jobb och studier i Sundsvall, omkring 10 procent av de unga. Men det är i Ånge och i Kramfors som det procentuellt är flest unga utan sysselsättning, 11,5 procent. I länet totalt omkring 3000 unga utan vare sig jobb eller pågående studier.

Det visar statistik från Statistiska Centralbytån, SCB som temagruppen Unga i arbetslivet sammanställt.

En som möter många av de arbetslösa ungdomarna är Linda Wiklund som är sektionschef på arbetsförmedlingen i Sundsvall.

– Det är jättealarmerande. Varje ungdom som är arbetslöshet är en misslyckad insats. Så det är ett jättestort problem, säger Linda Wiklund på Arbetsförmedlingen

Västernorrland hårt drabbat
Västernorrland är ett av fem län i landet som ungdomsarbetslösheten passerar tio procentstrecket.

– Vi har färre arbeten som är av enklare karaktär i Västernorrland. Det är dessutom fler och fler som inte klarar gymnasiet och som inte tar körkort, säger Wiklund. Det är inte någon bra matchning mot vad företagen vill ha, säger Linda Wiklund.

Samverkan ska ge resultat
Det svåraste grupp att nå är de omkring 700-800 ungdomarna i länet som saknar känd aktivitet. Det vill säga att myndigheterna inte vet på vilket sätt de försörjer sig, säger Linda Wiklund.

– Vi försöker samverka med andra myndigheter för att hitta och identifiera dessa ungdomar. Så vi får chansen att locka ut dem hemifrån och ut på arbetsmarknaden, säger Linda Wiklund

Kommande pensioner en ljusning
Västernorrlands åldrande befolkning är dock en ljuspunkt om man ser till arbetsmarknaden. För när många går i pension de närmaste åren blir många jobb också lediga.

– Det kommer att finnas lediga jobb i framtiden. Då behöver vi få in ungdomar på lämpliga utbildningar och att de får rätt kunskap för de jobb som kommer att bli lediga om några år, säger Linda Wiklund.

En av de som söker jobb i Sundsvall just nu är 19-årige Ludvig Westin.

– Jag tycker det är dåligt och skulle gärna se att det skapades mycket mer jobb för unga. Risken är att många istället bara driver runt och gör sattyg, säger Ludvig Westin.

Över 112 000 i hela Sverige
Drygt 112 000 (8,9 procent) unga varken arbetade eller studerade i Sverige 2011. Cirka 2 990 av dessa bodde i Västernorrland. Det motsvarade 10,1 procent av ungdomsbefolkningen i länet och andelen där det saknades känd aktivitet, det vill säga när vi inte vet vad de unga gör, varierar mellan 27 och 19 procent mellan kommunerna i länet.

- Ett långvarigt utanförskap riskerar att leda till försämrad hälsa och ytterligare svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället, kommenterar Inger Ashing, ordförande för Temagruppen Unga i arbetslivet. Därför är det viktigt att alla olika aktörer i samhället anstränger sig för att sänka trösklarna in i arbetslivet.

Unga utan sysselsättning

Antal ungdomar 16-25 år, 2011 / andel med varken arbete eller studier / andel utan känd aktivitet

Sollefteå
244 st - 10,9% - 19,3%

Sundsvall
1 286 st - 10,3% - 21,6%

Timrå
208 st - 10,2% - 19,2%

Ånge
137 st - 11,5% - 22,6%

Örnsköldsvik
556 st - 8,6% - 19,4%

Härnösand
316 st - 10,0% - 27,2%

Kramfors
243 st - 11,5% - 21,8%

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".